vojskafoto FoNet/Ministarstvo odbrane Srbije

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da bi obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, trebalo da zaživi sredinom sledeće godine. Vučević je rekao da očekuje da Vlada do kraja sledeće nedelje usvoji predlog izmena zakona kojim se ukida suspenzija obaveznog služenja vojnog roka.

Kreće se u proces definisanja mogućnosti da regruti koji su, recimo, završili elektrotehničke, mašinske i slične škole služe vojni rok u Vojno-tehničkom institutu i organizacijskim delovima vojske i Ministarstva odbrane gde se zahteva veće tehničko i tehnološko znanje, naveo je Vučević.

On je izjavio da će vojsci biti potrebni mladići sa znanjem upravljanja dronovima.

Imaćemo i mladiće određenih profila školske spreme da mogu da u posebnim jedinicama vojske pomognu državi svojim znanjem i veštinama, rekao je Vučević.

On je naveo da je donet zaključak kojim se nalažu aktivnosti i mere kakve sva ministarstva moraju da primene u smislu pravne i socijalno ekonomske zaštite Srba na Kosovu, kao i nacionalnih interesa Srbije, saopšteno je iz vlade.

To je direktno povezano sa oblastima delovanja koje je u petak predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – vraćanje u stanje pre jednostranih poteza vlade u Prištini, proglašenje Kosova kao područja posebne socijalne zaštite, jačanje srpskih institucija na Kosovu i nedozvoljavanje da one budu ugašene, izjavio je Vučević.

On je ocenio da je veoma važno formiranje posebnog ili specijalnog tužilaštva.

Videće se kako će se to formalno-pravno definisati, ali će ono procesuirati sve počinioce krivičnih dela koja su vezana za ono što se dešava na Kosovu, rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari