Vučević o platama prosvetara: Za svako povećanje zarada mora da postoji pokriće u budžetu 1foto: M.M./ATAImages

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras, povodom zahteva prosvetnih radnika, da se niko sa njima ne inati, već da za svako povećanje zarada mora da postoji ekonomsko pokriće i da bude u okviru državnog budžeta.

„Nema tog pritiska koji može da dovede do većeg izdvajanja, zato što nema prostora za veća izdvajanja. Rasturićemo državu, rasturićemo ekonomiju države. Kako da kažemo da nam ne treba vojska, zdravstvo ili infrastruktura? Da od toga treba da odustanemo? Na taj način ćemo da zaustavimo rast BDP, iz toga vam rastu plate i penzije i napravićemo dupli problem“, rekao je Vučević gostujući na Juronjuzu.

Dodao je da je do sada vodio četiri ili pet rundi razgovora sa sindikatima u prosveti, da je Vlada Srbije pokazala brigu za prosvetu i da mu nije drago da čuje da imaju negativan odnos prema prosveti.

„Ako kažemo da će svuda u javnom sektoru plate da rastu osam odsto u 2025. godini, a da predviđamo rast za učiteljice, nastavnike, profesore i vaspitačice u vrtićima i žene i medicinske sestre, koje rade u jasnim grupama, od 12 odsto, ne bih rekao da je to nekorektno. Ne bih mogao da kažem i da to nije znak pažnje ili brige države prema prosveti. Takođe, tu postoji i  ideja izmene Krivičnog zakona gde će posebno da se tretira, inkriminiše, krivično delo napada na prosvetne i zdravstvene radnike. To nešto znači'“, rekao je Vučević.

Na ovaj način, kako je objasnio, rešava se status učiteljice i razrednog starešine u pogledu koeficijenta, kao i pitanje ljudi koji su do sada radili na određeno vreme a imali su dovoljan fond časova.

„Mi nismo samo došli do toga da u ovom trenutku država može, a da ne ugrozimo ekonomski državu, da početna plata u prosveti bude prosečna zarada u Republici. Međutim, možemo da početna plata u prosveti bude 97.000 dinara u januaru 2025. godine, što je negde 0,93-0,94 procenata od prosečne zarade. Ne govorimo o prosečnoj zaradi u prosveti, ona je veća. Govorim da prvi dan kada se neko zaposli na primer kao vaspitačica u vrtiću, učiteljica ili nastavnik, kreće sa platom od 97.000 dinara“, objašnjava Vučević.

Rekao je i da je nakon razgovora sa predsendikom Srbije i minisrom finasija, spreman da u pregovorima sa MMF-om pregovara za još jedno jednokratno novčano povećanje za sve zaposlene u prosveti. Međutim, kako dodaje, to je ono što se ne poklapa sa zahtevima sindikata.

„Kada ja izađem s tim predlogom i kažem to, oni će da poruče da je to nešto što njih ne trangira i da sutra svakako imaju nulu. Onda na taj način šaljete poruku Vladi Srbije da vas ne interesuju predlozi. To onda nije socijalno-ekonomski dijalog, to je onda nametanje uslova ili ultimatuma“, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, inflacija ove godine neće preći 4,7 odsto, a rast BDP-a je projektovan između 3,8 i 4 odsto.

„To znači da ćemo mi biti za oko 3,8 odsto bogatiji u odnosu na prethodnu godinu. Prosvetari su uvek dobrodošli da razgovaramo. Ne mogu da kažem da su oni nekorektni u tim sastancima, pričamo vrlo konstruktivno. Međutim, to su pare koje mi njima nudimo i to je to. Nema neograničenih para. Ne možemo na primer da smanjimo naoružanje ili da nekome uskratimo nešto. O sivma mora da brinemo jednako“, rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari