Vučević nakon sednice Štaba za vanredne situacije: Da li nas očekuju poplave? 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, nakon sednice Štaba za vanredne situacije, da se pažljivo prati situacija oko poplava u centralnoj Evropi, ali naglasio da se ne očekuje „ništa dramatično loše u Srbiji“.

„Ne očekujemo ni ugrožavanje imovine, ni ugrožavanje ljudskih života. Naravno da će, pre svega na Dunavu, biti ugroženi svi oni objekti koji su nelegalni, govorim o ne malom broju vikend naselja, koja se grade tamo gde ne bi smela da se grade“, rekao je Vučević novinarima.

Dodao je da će država izdavati upozorenja svima koji imaju nelegalne objekte i voditi računa o njihovoj bezbednosti i apelovao na njih da pažljivo postupaju po instrukcijama Štaba za vanredne situacije.

Kada je u pitanju rast vodostaja Dunava, Vučević je naveo da se pik u Srbiji očekuje između 24. i 26. septembra, kao i da će on trajati sedam dana.

„Nešto izazovnija situacija će biti na prvom delu toka Dunava kroz Srbiju, od Bezdana do Slankamena, taj deo će biti zahtevniji. Od Slankamena pa nizvodno prema Beogradu i Đerdapu ne očekujemo veće probleme“, rekao je Vučević.

Na deonici između Bezdana i Slankamena, kako je dodao, može doći do nivoa vanredne odbrane od voda, ali ponovio da se ne očekuju veći problemi.

Kada je u pitanju reka Sava, premijer je naveo da se očekuje „nešto izazovnija situacija kod Šapca“, ali da ni to „ne bi trebalo da bude nešto što će ugroziti normalan život“.

Dodao je da se prati i dolazak toplijeg vremena u narednom periodu i kako to može da utiče na snežne padavine prethodnih dana u Austriji, odnosno kako će se to reflektovati na vodene tokove.

„Sve u svemu, nema mesta panici, da se ne stvara utisak da će biti kataklizma – neće biti. Ne očekujemo ništa dramatičnije da se dešava, ali nesporno je da ćemo imati viši vodostaj, pre svega na reci Dunav“, kazao je premijer.

Naveo je i da će taj povećan dotok voda dobro doći hidroelektranama u Srbiji, čiji su kapaciteti bili smanjeni zbog sušnog perioda u prethodna dva i po meseca.

Dodao je i da je od ministra unutrašnjih poslova i komandanta Štaba za vanredne situacije Ivice Dačića tražio da taj štab redovno zaseda, a ne samo kada nešto loše može da se desi.

„On ima u svom nazivu vanredne situacije, ali mora da donosi i sistemska rešenja po svim ovim pitanjima. Srbijavode i Ministarstvo poljoprivrede spremaju projekat za Obrenovac, koji će dobiti trajnu zaštitu, da nam se ne ponove one stvari iz 2014. godine. Projekat ćemo imati do jeseni sledeće godine“, rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari