Vučević saopštio koliko će biti povećanje plata zaposlenima u prosveti od 1. januara 1Foto: BETAPHOTO MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević nastavio je danas razgovore sa predstavnicima sindikata prosvete o unapređenju materijalnog položaja zaposlenih u ovoj oblasti.

Premijer Vučević je na sastanku istakao da je Vlada Republike Srbije u fokus stavila poboljšanje materijalnog položaja nastavnog osoblja, kome će od 1. januara plate biti povećane 12 odsto, dok će plate za nenastavno osoblje biti veće 8 odsto, kao i ostalim zaposlenima u javnom sektoru, navodi se u saopštenju Vlade posle sastanka sa sindikatima.

Vučević je istakao da će povećanje plata nastavnog osoblja u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru biti veće 50 odsto, što će doprineti da početna plata u prosveti iznosi 94 odsto prosečne zarade u Republici Srbiji.

Premijer Vučević je dodao da će Vlada u budućem periodu težiti izjednačavanju početne plate u prosveti sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata prosvete.

Vučević je naveo i da je najveći broj zahteva sindikata prosvete, a koji su definisani Protokolom koji je potpisan prošle godine, ispunjen.

Na sastanku, kome su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, dogovoreno je da se nastave razgovori o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih.

Takođe, dogovoreno je da Vlada Republike Srbije i sindikati prosvete zajednički rade na donošenju strateškog dokumenta o unapređenju stanja u oblasti prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari