Završen sastanak premijera Vučevića sa sindikatima predškolstva: Ovo je ponuda za zaposlene u predškolskim ustanovama 1foto beoinfo

Vlada Srbije ponudila je da svim zaposlenim u predškolskim ustanovama u Srbiji plate budu povećane za 12 odsto od 1. januara 2025, godine, saznaje Danas.

To je epilog današnjeg sastanka premijera Miloša Vučevića sa predstavnicima sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama, koji sada treba ponudu Vlade da iznesu pred svoje sindikalne organe i članstvo i odluče da li je prihvatljiva.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kaže za Danas da je taj sindikat tražio da se svim zaposlenim povećaju plate za 21 odsto.

– Predočili smo premijeru da je za nas neprihvatljiva podela na vaspitno- obrazovno i tehničko- adminstrativno osoblje, oni su izneli ponudu da povećanje bude 12 odsto linearno za sve. Kod nas u predškolstvu je specifična situacija, samo 30 do 35 odsto zaposlenih su vaspitači. Mi ćemo sada sprovesti referendum među našim članovima da li su zadovoljni ponudom i kako oni odluče, tako ćemo raditi – rekla je Jovanović.

Premijer Miloš Vučević se posle sastanka oglasio na društvenoj mreži Iks.

„Razgovarao sam danas i sa predstavnicima sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja o unapređenju položaja zaposlenih. Predlog Vlade Republike Srbije je da plate zaposlenima u predškolskom obrazovanju od 1. januara 2025. godine budu povećane 12 odsto i za to imamo punu podršku predsednika Aleksandra Vučića“, napisao je premijer.

Samostalni sindikat je, podsetimo, pre sastanka započeo anketiranje članstva koje treba da se izjasni da li su za to da se priključe protestnim aktivnostima sindikata prosvetnih radnika, ukoliko na pregovorima sa Vladom ne bude ispunjen njihov zahtev za poboljšanje materijalnog položaja.

Članovi sindikata u anketi treba da se izjasne za jednu od četiri ponuđene opcije: da li su za potpisivanje peticije, za štrajk upozorenja u trajanju od 60 minuta na radnom mestu, da se organizuju protesti u Beogradu i većim gradovima ili su za jednodnevne obustave rada.

Jovanović kaže da rezultate ankete još uvek nemaju.

Kako saznajemo, premijer Vučević je na sastanku rekao da očekuje nezadovoljstvo zaposlenih u školama, budući da je Vlada obećala povišicu od 12 odsto samo nastavnom osoblju, a osam odsto nenastavnom, što je izazvalo oštar protest sindikata obrazovanja.

Zbog podela su se pobunili i članovi udruženja „Psiholozi i pedagozi zaposleni u školama Srbije, koji smatraju da je reč o diskriminaciji zaposlenih u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari