Vučić: Brine me što Srbija nema dece, renoviraćemo svih 57 porodilišta 1Foto: Print screen Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je osim manastira u okolini Vranja, danas obišao i gradsku Opštu bolnicu u ovom gradu. Rekao je da ga brine što u Srbiji nema dece, te da će porodilište u Vranju biti završeno do maja.

On je rekao da će to porodilište biti „najlepše i najmodernije“ i najavio da će u dečje odeljenje biti uloženo četiri miliona dinara.

Kako je istakao, u Vranju se rodi godišnje 1.249 beba, i dodao da „kada bismo u Vranju imali 1.600 ili 1.700 beba to bi bio spas“.

Vučić je takođe naveo da da ga brine, što nemamo dece, ali da je Srbija digla stopu fertiliteta sa 1,46 odsto na 1,63 odsto, ali da moramo više. 

„I kod nas je veoma loše, a kod drugih u regionu je užasno. I kod Hrvata i Bugara i kod Albanaca. Oni su još gori od nas. Moramo da dignemo stopu fertiliteta i to je jedan deo našeg programa. Pričali smo da bude  1,75 odsto, pa onda dalje da postavljamo nove ciljeve, jer to nije pitanje samo novca, džabe, podižemo sve. To je pitanje i svesti, i savesti, i razumevanja da sve što gradimo, moramo da ostavimo nekome iza nas“, rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da smo 2023. godine potrošili na zdravstvo 4,4 milijarde evra, „što je više od budžeta Crne Gore i Republike Srpske zajedno“.

Najavio je da će do 2027. godine sva porodilišta u Srbiji biti rekonstruisana ili da će biti izgrađena nova.

„Imamo 57 porodilišta u Srbiji, daćemo sve od sebe da ih u naredne godine rekonstruišemo ili potpuno nove da izgradimo“, kazao je predsednik.

Vučić je dodao da očekuje da će isplata 500.000 dinara državne pomoći za rođenje prvog deteta početi od 1. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari