Vučić: Crkva nudi zamrznut konflikt 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Povodom stava Svetog arhijerejskog sabora SPC koji je izričito protiv nezavisnosti i podele Kosova i Metohije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je „pročitao deklaraciju SPC, ali da u njoj nije video nikakvo rešenje za kosovsko pitanje“.

– Rešenje znači da imamo zamrznuti konflikt i da čekamo bolje vreme. Koje je to bolje vreme, da li je reč o vremenu kada će Srbija imati pet li tri miliona građana – poručio je Vučić posle sastanka sa poslanikom Bundestaga Ginterom Krihbaumom i istakao da „interes Srbije nije da se sukobljava sa zapadnim svetom“.

On je dan posle poruke vrha SPC o KiM saopštio da će „građani Srbije imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić gostujući na TV Pink juče je rekao da se slaže sa stavom Crkve da „nema nezavisnosti i nema podele“, ali je, takođe, postavio pitanje da li je „to realno, moguće i šta ćemo uraditi da do tog plana dođe, jer je situacija veoma kompleksna“.

Dok se vlast poziva na „realnost“, predsednik DSS Miloš Jovanović smatra da je poruka Sabora SPC o KiM „putokaz za promenu aktuelne politike Srbije prema KiM“, što su juče predstavnicima Kancelarije za KiM preporučili i kosovski Srbi koji su došli na „unutrašnji dijalog“ sa predsednikom Srbije, a koji se nije pojavio.

– Sad je svima jasno zašto država nije koristila diplomatski kapacitet SPC i zašto nema konsenzusa između Crkve i predsednika i Vlade Srbije, jer je jasno da se razlikuju u strategiji. Crkva nije spremna da se odrekne „oka“ zarad „šminkanja trepavica“ – svesna je da bi podela Kosova bila katastrofa za Srbe koji bi se trajno iselili ne samo sa KiM, nego i iz Medveđe, Bujanovca ii Preševa – kaže za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM.

Ugađanje vlastima

– Iako je saborsko saopštenje jasno u pogledu statusa KiM, neki delovi ovog dokumenta su u suprotnosti sa opštim duhom teksta, posebno tamo gde se traži formiranje zajednice srpskih opština, što je deo spornog Briselskog sporazuma, kao i regulisanje pravnog položaja SPC i srpske kulturne baštine na KiM. To u oba slučaja podrazumeva primenu zakona i Ustava samoproglašene kosovske države. Da u saopštenju postoji kontradiktornost, priznaju i u vrhu SPC. Danasovi izvori kažu da je saopštenje pisano u „više ruku“ tokom celog majskog zasedanja Sabora i da je ubacivanje tih dnevnopolitičkih „detalja“ bilo kompromis sa vladikama koje su htele da se „malo ugodi vlastima“. Najveća saborska „bitka“ vodila se oko toga da u tekstu ostane protivljenje podeli KiM, tvrde u crkvenom vrhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari