Vučić i patrijarh danas u Novom Sadu na obeležavanju Dana sećanja na žrtve Oluje 1EPA/SRDJAN SULEJMANOVIC

Centralnom državnom obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj oružanoj akciji „Oluja“ od 4. i 5. avgusta 1995, večeras na Trgu slobode u Novom Sadu prisustvovaće predsednik Republike Aleksandar Vučić, poglavar SPC patrijarh srpski Porfirije (Perić), srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, potvrđeno je Danasu u Predsedništvu Srbije.

Konačna lista visokih predstavnika zvanično odlazeće srpske državne administracije koji će večeras prisustvovati Danu sećanja, znaće se tokom dana.

Povodom 27. godišnjice „Oluje“ udruženja prognanih Srba ih Hrvatske organizovaće dva parastosa – danas i sutra u 11 sati u beogradskoj crkvi svetog apostola Marka na Tašmajdanu.

Do 2015. vlast u Srbiji, SPC i udruženja prognanih Srba iz Hrvatske zajedno su obeležavali godišnjice „Oluje“ parastosom u crkvi svetog Marka, koji je po pravilu služio patrijarh. Od 2015. naprednjačke vlasti, uz prisustvo poglavara SPC, organizuju centralna obeležavanja dana sećanja na „Oluju“ večernjim programom po različitim mestima u Srbiji.

Danasovi izvori tvrde da se poslednjih godina na udruženja prognanih Srba iz Hrvatske vrši „uticaj“ da se obeležavanje „Oluje“ održava 5. avgusta. Sutra u crkvi svetog Marka, u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ parastos žrtvama „Oluje“ služiće vikar patrijarhov episkop remezijanski Stefan (Šarić).

Ostala udruženja srpskih prognanika iz Hrvatske na parastosu će se okupiti danas, dok će se u to vreme predstavnici Udruženja „Suza“ obratiti javnosti na temu „Oluja“ u pres centru UNS-a zajedno sa Veljkom Odalovićem, predsednikom Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Pozivajući se na podatke Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, iz „Suze“ je saopšteno da je u „Oluji“ poginulo i nestalo 2.313 Srba, od kojih su 1.205 civili, a među njima 522. žene i 12. dece.

U Hrvatskoj se „Oluja“ obeležava kao državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, koji je 2008. zvanično Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Centralna proslava održaće se 5. avgusta u Kninu, a Vlada Hrvatske je 22. jula tim povodom osnovala poseban Organizacioni odbor i za njenog koordinatora imenovala Darka Nekića, državnog sekretara u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Na tamošnjem pomoćnom terenu stadiona NK Dinara najavljena je izložba opreme i naoružanja Hrvatske kopnene vojske, MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja, polaganje venaca na spomenik „Hrvatske pobjede Oluja 95“ na Trgu Ante Starčevića, podizanje hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, čitanje imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja – 242 poginula, a dvoje nestalih, te nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“ i nadletanje vojnih i policijskih helikoptera.

Mise zadušnice i polaganje venaca za poginule branitelje najavljeni su širom Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari