Suočavanje sa prošlošću i izgradnja regionalnog samopouzdanja, zakonska zaštita i radni uslovi za novinare, uspešno otvaranje radnih mesta u celom regionu, odnosno razvoj prosperiteta na zajedničkom tržištu rada, samo su neke od preporuka organizacija civilnog društva koje su predložene političkim liderima regiona na nedavno održanom samitu o Zapadnom Balkanu u Beču.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 

Naime, kako je javnost bila zapljusnuta brojnim vestima sa Bečkog samita, promakla je informacija da su u okviru konferencije, na prvi put održanom Forumu civilnog društva Zapadnog Balkana, predstavnici građanskog sektora uputili preporuke i predloge političkim liderima, o kojima će biti reči i na samitu u Parizu sledeće godine.

Sa albanskim i srpskim premijerom Edijem Ramom i Aleksandrom Vučićem, te evropskim komesarom za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, kao i šefovima diplomatija Crne Gore i BiH Igorom Lukšićem i Igorom Crnadakom, na samitu u Beču razgovarali su Aleksandar Simurdić iz Evropskog pokreta lokalnog veća Novog Sada, Ardian Hačkaj, direktor Štetiveb platforme za javne politike Instituta za saradnju i razvoj iz Albanije, Meliha Bajramović iz Plenuma građana Zenice, Faik Ispahiju iz BIRN i Internjuza sa Kosova, Dona Kosturanova iz Obrazovnog foruma za mlade iz Makedonije i Dejan Milovac, direktor Centra za istraživanja.

Kada je reč o preporukama u vezi sa jačanjem regionalne saradnje, osim, između ostalog, suočavanja sa prošlošću, predstavnici civilnog sektora ističu da NVO mogu da doprinesu politikama i strategijama za unapređivanje u oblasti društvenog razvoja.

Političkim liderima Balkana je rečeno da je za slobodu izražavanja važna zakonska zaštita novinara, koja mora da bude na većem nivou, a njihovi radni uslovi poboljšani putem društvenog dijaloga sa poslodavcima. Javni servisi moraju da budu nezavisni, države bi trebalo da im obezbede potpunu, dugoročnu i stabilnu finansijsku nezavisnost, dok vlasnička struktura medija treba da bude stalno na raspolaganju javnosti.

Svaka zemlja bi trebalo da napravi sopstveni ekonomski model na osnovu lokalnih komparativnih prednosti, struktura i kompetencija. U ovom smislu, komplementarnost u vrednosnom lancu treba da bude podržana prvenstveno kroz prekograničnu saradnju u povezanim oblastima privrede. Potrebna je snažna podrška malim i srednjim preduzećima i razvoj lokalnih proizvodnih kapaciteta na osnovu sopstvenih kompetencija.

Udružena inicijativa

Forum civilnog društva za Zapadni Balkan, organizovan u sklopu Bečkog samita, predstavlja udruženu inicijativu ERSTE fondacije, Fondacije Fridrih-Ebert i Instituta Karl Rener, u saradnji sa austrijskim Federalnim ministarstvom za Evropu, integracije i spoljne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari