Vučić i tabloidi dramatično najavljuju nuklearni rat: Zašto je taj scenario gotovo nemoguć 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Svaki stanovnik planete Zemlje sa prosečnim IQ ne želi da se desi kataklizma zvana nuklearni rat, makar gledajući filmove iz Hirošime i Nagasakija.

Zašto se novinari bave tom spekulacijom osim povećanja tiraža i gledanosti je neobjašnjivo, ali pripema za tu minimalnu moguću opciju razvoja svetkih geopolitičkih konflikata za bar sedam milijardi ljudi ne postoji – ističe za Danas Milenko Jovanović, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

Tabloidi su jutros osvanuli sa naslovima da je nuklearni sukob na svetskom nivou realan, prenoseći reći (i dodajući po koju zbog dramatičnosti) predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u nedelju u intervjuu na TV Prvoj nuklearni rat najavio gotovo kao izvesnost.

Sem dizanja panike kod građana i podizanja tiraža kod tabloida, ne postoji razlog zašto bi se o ovom, gotovo nemogućem scenariju pričalo.

– Priprema bilo kog pojedinca za kataklizmu nukleranog rata je nemoguća (višegodišnje zalihe vode, hrane, vazduha u nekoj dubokoj pećini su fikcija. Možemo se samo iskreno pomoliti nekoj univerzumskoj sili (za nekoga je to Bog) da ne precrta ljudsku civilzaciju iz ovako sebičnog i nelogičnog razloga, kao što je dokazivanje ko je jači i luđi – ističe Jovanović.

Vučić i tabloidi dramatično najavljuju nuklearni rat: Zašto je taj scenario gotovo nemoguć 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Prema njegovim rečima, ograničeni nuklearni konflikt je sigurno manje opasan od totalnog, koji bi doveo do kraja ljudske rase u roku od par godina.

– U slučaju korišćenja atomske ili hidrogenske bombe na prostoru Evrope (trenutno su sve oči uprte u Ukrajinu), uz pretpostavku da je ta nesreća samo jedan izolovani slucaj (nedopustiv, nezakonit i teško zaustavljiv u daljoj eskalaciji) nivo radijacije nad našim područjem bi zavisio pre svega od udaljenosti lokacije i pravca vazdušnog strujanja na visinama od 2-8 kilometara. Tu su i padavine koje spiraju sve nečistoće iz atmosfere pa i radijaciju, zagađujući tako zemljište i vodu u sledećih par miliona godina – ukazuje naš sagovornik.

On dodaje da nad našim područjem dominira zapadno visinsko strujanje zbog rotacije Zemlje od zapada ka istoku, “ali u kom trenutku će se pojaviti severoistočno strujanje je kondicional, koji se ostvario prilikom černobiljske katastrofe”.

– Kao običan građanin želim da verujem da nema pomračenja uma kod onih koji to mogu izazvati, niti kod onih koji to provociraju. Svaki rat je velika nesreća za građane, ne i za političare. S obzirom da tzv. stručnjaci za ratove koji mogu da predvide matematički i logički šta sme i može da se desi, neka ulože napor u dokazivanje šta ne sme da se desi, a to je eskalacija bilo kog konvencionalnog rata u nuklerani. To naravno ne znači da je bilo koji rat opravdan ili poželjan za obične građane. Najteži rat je rat za mir koji je jedini pravi izbor za ljudski rod – zaključuje Milenko Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari