"Četvrtina građana mislila da su bili predsednički izbori": Da li je Vučićeva medijska dominacija veći problem od biračkog spiska? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Nakon što je usvojen predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović je na društvenoj mreži „X“ upitao ko je uopšte utvrdio da je seljenje birača veći problem od medijske dominacije Aleksandra Vučića, a za Danas kaže da je problem sa medjima jednak, ako ne i veći od problema sa biračkim spiskovima.

„Mi ne znamo šta je veći problem, ali birački spisak je ostao glavna tema, a o radu REM-a i RTS-a niko ne govori, medijska dominacija Aleksandra Vučića je u najmanju ruku jednak problem kao i nesređeni birački spiskovi i preseljenje birača“, ističe Gavrilović.

Prema poslednjem nalazu iz monitoringa medija koji radi BIRODI, Aleksandar Vučić je u Dnevniku RTS-a, najgledanijoj informativnoj emisiji u Srbiji, od svih nosilaca izbronih lista u periodu od 1. aprila do 10. maja bio zastupljen preko tri i po sata, što je oko 40 odsto vremena.

Zastupljenost ostalih nosilaca izbornih lista u Dnevniku RTS-a je praktično zanemariva.

„Ne smemo da zaboravimo da imamo i problem medijskih uslova. Čini mi se da je vlast prihvatila da razgovara o biračkom spisku a da je gurnula po strani medijske uslove, pogotovo rad lokalnih medija, jer su ovi izbori pre svega lokalni“, navodi Gavrilović.

On dodaje i da je BIRODI dostavio REM-u upustvo kojim treba da se ograniči i reguliše izveštavanje televizija o Aleksandru Vučiću, ali da od njih nisu dobili nikakav odgovor.

„Mi imamo predsednika koji je nosilac izbornih listi u svim lokalnim samoupravama u Srbiji, televizije na lokalnom nivou su organizovale prenos njegovog mitinga iz Lazarevca, to je urušavanje izborne jednakosti“, zaključuje Gavrilović.

Ovaj mitnig iz Lazarevca je prenošen i na nekim lokalnim televizijama koje su prilično daleko od Lazarevca.

Prenos se između ostalih mogao gledati na sledećim televizijama: Informer, Tanjug TV, Vesti, TV Palma plus, Ras, Koreni, M Most, TV BN 2, TV Pančevo, Dunav TV, Hype, Hype 2, KCN1, Supersat, Info 24, TV Plana, Apatin TV, Novosadska TV, TV Most, TV 9, VTV (BTB), Gem RTV, RTK, TV AS, V5, Lav plus, Sat TV, Bosphorus, RTV Vranje…

„SNS je godinama preko ‘trovačnica’ sa nacionalnom frekvencijom gradio podršku birača i dobijao na izborima zahvaljujući toj neravnopravnoj utakmici. Ali vremenom je sve više građana u realnom životu osvešćivalo Vučićeve laži, tako da medijska diktatura nije bila dovoljna, pa je trebalo kupljene i ucenjene glasove ‘šetati’ po Srbiji“, kaže za Danas profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Cvejić.

On navodi da su i medijska manipulacija i prisilne migracije birača veoma opasne za izborni proces i demokratiju uopšte.

„Ako gledamo iz ugla obuhvata u širinu, opasnija je medijska manipulacija, ali ako gledamo dubinu rane na tkivu demokratije, opasnije je preseljenje birača“, smatra Cvejić.

Ipak, prema njegovom mišljenju, neuređeni birački spiskovi i preseljavanje birača po lokalnim samouravama su opasniji od medijske dominacije.

„Tu se više ne radi o poigravanju sa demokratskim institucijama i procesima, nego o ozbiljnom organizovanom kriminalu koji potpuno podriva institucionalni poredak u zemlji“, smatra Cvejić.

Dodaje i da se ne radi samo o zaposlenima u javnim institucijama koji okreću glavu pred problemima i ne rade svoj posao.

„Ovde se radi o zaposlenima u policiji, lokalnim samoupravama, centrima za socijalni rad itd, koji aktivno zloupotrebljavaju službeni položaj, rasipaju javna sredstva i pribavljaju političku, a putem nje i ekonomsku korist jednoj interesnoj grupi“, kaže Cvejić.

O uticaju medija na izborni proces govore i rezultati istraživanja koje je sprovela CRTA a koje je pokazalo da je čak 25 odsto građana mislilo da  su izbori od decembra prošle godine predsednički, a dve trećine građana je mislilo da je Aleksandar Vučić kandidat na izborima.

Tamara Branković iz organizacije CRTA kaže da je manipulacija jednistvenim biračkim spiskom  jedna akutna manifestacija dugog procesa propadanja izbiornih uslova u Srbiji, i dodaje da je teško napraviti paralelu između toga i dominacije jedne političke opcije u medijima.

„Definitivno mi možemo da kažemo da bez biračkog spiska imamo doveden u pitanje jedan od glavnih stubova izbora ali sa druge strane, ako bi se hipotetički rešilo pitanje biračkih spiskova naši izbori ostaju opterećeni hroničnim problemima koji se tiču medija, nedostatka medijskog pluralizma, pritisaka na birače i brisanja granica između države i vladajuće partije“, kaže Branković.

Ona navodi da posmatrače izbora poražava činjenica da u javnosti dominira priča o organizovanim migracijama birača.

„To jeste ogroman problem, ali mi ne smemo da zaboravimo šta su sve problemi, a to je upravo način na koji se ljudi informišu i kako formiraju stavove“, zaključuje Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari