Vučić se obratio na ruskom: Nismo dočekali okupatorske snage sa cvećem kao neki u regionu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u obraćanju na ruskom jeziku izjavio da se Srbija protivi revizije istorije, umanjivanju njenih žrtava i doprinosa u slamanju nacizma i fašizma.

„Zajedno smo podneli najveće žrtve i zato nećemo dozvoliti reviziju istorije. Borićemo se da istina opstane. Nema važnije stvari od očuvanja teško stečene slobode, mira i stabilnosti“, kazao je Vučić koji je objasnio da govori na ruskom jeziku u znak poštovanja prema Crvenoj arminiji bez koje, kako je ocenio, ne bi ni bilo oslobođenja Beograda.

„Nismo dočekali okupatorske snage sa cvećem kao neki u regionu i zato smo bombardovani 6. aprila“, kazao je Vučić i istakao da Srbija ne zaboravlja bratsku rusku ruku koja je pružena.

„Gotovo 3.000 naših boraca i 1.00 crvenoarmejaca dali su svoje živote za ovoj grad i ovu zemlju. Njihove žrtve su u temelju naše slobode koja nam nije bila data nego je izvojevana u krvi i suzama“, kazao je Vučić.

Potpredsednik Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Konstantin Kosačev zahvalio je Srbiji na negovanju i pažljivom odnosu prema zajedničkoj istoriji.

„Mnoge zemlje i narodi današnje Evrope, da li vole to ili ne vole, nemaju sopstvenu herojsku istoriju pobede nad fašizmom. Mi imamo tu istoriju i možemo sa razlogom da se ponosimo našim precima i njihovim herojstvom“, poručio je Kosačev.

Nakon govora Vučića i Kosačeva, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednka Republike na Andrićevom vencu otvorena je izložba „Vojna diplomatija na putu ka slobodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari