Vučić: Imamo neke tragove u slučaju ubistva advokata 1Foto: EPA/EFFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o jučerašnjem ubistvu advokata Dragoslava Ognjanovića, izjavio je da policija ima neke tragove u toj istrazi.

„Sinoć sam razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova, imamo više tragova nego u slučaju ubistva kuma gospodina Bojovića. Ne mogu da kažem da je ubistvo rešeno, ali imamo nekakvih tragova“, kazao je Vučić novinarima na poligonu Nikinci, gde je prisustvovao vežbi gađanja iz novog streljačkog naoružanja u sastavu Vojske Srbije.

Zastupam srpske interese i interese Srbije, rekao je i je najavio da će izaći sa idejama za pitanje Kosova za koje misli da su najbolje za Srbiju i njenu budućnost.

Za srpsku crkvu mislim da je učinila najviše na različite načine i na različitim nivoima, rekao je Vučić novinarima u Nikincima i predočio da je crkva odvojena od države, ali da mu nikad neće smetati da crkva iznese svoje mišljenje.

Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna i mnogo bolja nego pre nekoliko godina, ali me brine rat dva klana na ulicama Beograda oko tržišta narkotika, izjavio je Vučić. Na pitanje novinara je odgovorio da je komentar poslanice SRS Vjerice Radete „neljudski i necivilizovan“.

Uzrujan sam zbog toga i razgovarao sam u subotu uveče sa Nebojšom (Stefanovićem), policija radi mnogo akcija zbog kojih su nekada nekome preterane, ali moraćemo da još žešće i ozbiljnije, naglasio je Vučić novinarima u Nikincima.

Upitan o tvitu poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete o smrti predsednice udruženja Majke Srebrenice, Vučić je ocenio da je tai izjava neprimerena, „prosto neljudski i necivilizovan komentar“.

U ime Srbije upućuje saučešće porodici Hatidže Mehmedović, ljudi u Srbiji ne misle na takav način, ocenio je Vučić.

On je izjavio i da će država za potrebe odbrane uložiti ove godine „svakako milijardu evra, možda i više“, što je, kako je rekao, više od svih drugih zemalja u regionu osim Rumunije.

Vučić je kazao da će pre kraja godine Vojska Srbije „prvi put posle mnogo godina“ imati najmanje osam ili devet modernizovanih aviona MiG-29 koji će biti u letnom stanju.

„Nabavljamo i devet Erbasovih helikoptera H-145 za vojsku i policiju, još transportnih helikoptera Mi-17 pored dva koje smo već kupili u Rusiji, kao i četiri jurišna Mi-35 koje do sada nikada nismo imali“, kazao je Vučić novinarima.

On je kazao i da se razgovara o nabavci još nekih „veoma modernih“ odbrambenih sistema ali nije hteo da iznosi detalje.

„Radićemo na novim sistemima, posebno vodjenim raketama, a dogovaramo sa Francuskom za dodatno oružje koje može ići na sistem PASARS. Razgovarali smo i o nabavci naoružanih bespilotnih letelica jer tu naša pamet nije dovoljno odmakla“, kazao je predsednik Srbije.

Po njegovim rečima, cilj modernizacije i opremanja Vojske Srbije je odvraćanje svakog potencijalnog agresora.

„Hoćemo da proguta knedlu u grlu i da razume da bi naišao na mnogo jači otpor nego što očekuje. Zato ćemo ovakve vežbe imati mnogo češće i na to će svi morati da se naviknu“, kazao je Vučić, dodavši da se nabavka novih oružja i orudja za potrebe VS ne odražava na stanje u budžetu.

Kako tvrdi, očekuje da će penzije biti veće od novembra za šta neće biti potrebno uraditi rebalans budžeta, kao i da će biti ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija.

„Oni koji su imali 90.000 dinara penziju, imaće više od 100.000 dinara. Moja posebna želja je da penzionerima sa primanjima do 30.000 dinara dodatno povećamo penzije. Njih više od milion najviše su dali za svoju zemlju i oni morjau da osete boljitak“, izjavio je Vučić novinarima u Nikincima.

Takođe, razgovarao je sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim o tome da povećanje penzija bude od novembra, a ne od decembra i izrazio je nadu da će biti povećanja plata ove godine, ali o tome će govoriti tek za deset dana.

„Prestižemo polako sve zemlje u regionu, a neke sustižemo. Ne želimo da ih prestignemo po primanjima koje niko nije zaradio, već poboljšanjem ekonomskog sistema koji posluje po tržišnim principima“, objasnio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari