Saznanja Danasa, koja smo juče objavili, da je Mlađan Dinkić izveo računicu po kojoj u budžetu nema dovoljno novca za novo izdvajanje – finansiranje Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine iz državne kase, razotkrila su još jedno neslaganje ministra finansija i privrede s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, koji je saopštio da je istrajan u nameri da se ukine pretplata za javne servise.

„TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati“, objavio je juče Aleksandar Vučić na svom Tviter nalogu.

Naime, za finansiranje Radio-televizije Srbije određeno je da će biti potrebno godišnje iz budžeta izdvajati 60 miliona evra, dok je za Radio-televiziju Vojvodine utvrđena cifra od 20 miliona evra. Međutim, prema saznanjima Danasa, nakon razgovora predstavnika Ministarstva kulture sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem zaključeno je da u ovom trenutku nema dovoljno sredstava za javne servise u budžetu, zbog čega se razmišljalo da se odustane od te ideje i zadrži RTV pretplata u nekom obliku. Drugi izvori našeg lista u Vladi Srbije juče su nam potvrdili da su sredstva u budžetu ograničena i da nema prostora za izdvajanje novca za javne servise.

Na pitanje Danasa da li je moguće i koliko izdvojiti sredstava iz budžeta za javni servis, juče u Ministarstvu finansija ni od ministra Mlađana Dinkića nismo dobili odgovor. Inače, zbog drastičnog pada naplativosti pretplate, potvrđeno nam je od izvora u RTS da Vlada Srbije ovoj medijskoj kući već tri meseca uplaćuje pomoć u iznosu od 1,8 miliona evra mesečno. Pomoćnik ministra kulture Dragan Kolarević pre dva dana nije mogao da nam da konkretne informacije o tome šta se dešava sa medijskim zakonima, tvrdeći da bi „bilo šta što bi rekao u ovom trenutku bila dezinformacija“.

Neslaganje ministra finansija Mlađana Dinkića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića po ovom pitanju, inače, nije prvo razmimoilaženje u mišljenjima Dinkića sa ostalim članovima Vlade Srbije i koalicionim partnerima. Nedavno je Dinkić najavio takozvani „porez za bogataše“, odnosno dodatni porez na drugu nekretninu, ali se od toga već sledećeg dana iznenada odustalo. Dinkić je objasnio da se od toga odustalo posle „poziva građana“ na osnovu kojih je shvatio da bi taj porez pogodio i one kojima prvobitno nije bio namenjen.

Vučić je pre neki dan u intervju za NIN rekao da je „ekonomija njegova noćna mora“, a da se koalicioni partneri ograđuju od ekonomske politike i rada ministra finansija ukazuje i to što predsednik parlamenta Nebojša Stefanović nije bio prisutan kada je bila zakazana rasprava o setu poreskih zakona u Skupštini Srbije, nego je sednicu vodila Vesna Kovač, potpredsednica parlamenta iz Dinkićevog URS-a. Rasprava je, na kraju, bila odložena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari