Vučić: Od 7. maja najverovatnije bez policijskog sata u Srbiji 1Foto. FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da će vanredno stanje biti sigurno ukinuto sledeće nedelje i da on očekuje da se od četvrtka 7. maja ukine policijski čas u Srbiji.

On je na televiziji Pink dodao da od sutra kreće procedura, predlozi i obrazloženja.

– Idemo onda na skupštinu, što bi trebalo da bude u sredu na Đurđevdan, a ako bude odmah objavljeno u Službenom glasniku, od četvrtka nećemo imati policijski čas i od tada je sve na odgovornosti ljudi, naglasio je predsednik.

Kako je prethodno rekao, epidemiolozi su imali dva uslova za ukidanje vanrednog stanja – da imamo sedam dana ispod pet odsto pozitivnih od dnevno testiranih i da imamo značajan pad broja ljudi na respiratorima.

Epidemiolog Predrag Kon je podsetio da ukidanje vanrednog stanje ne znači i kraj epidemije i da se sa „vanrednog stanja prelazi na vanredne mere“, odnosno da na snazi ostaje preporuka izbegavanja kontakata.

Od juče do danas u Srbiji je registovano 102 novoobolelih od korona virusa i još četiri smrtna slučaja. Ukupno u našoj zemlji od početka je obolelo 9.464 ljudi, a preminulo njih 193.

Redovne konferencije za novinare članova Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 više neće biti održavane svakog dana, a sledeća će biti u sredu, saopšteno je danas novinarima.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio je danas da je za ukidanje policijskog časa i relaksaciju mera potrebno da još nekoliko dana procenat novozarežnih u odnosu na broj testiranih bude niži od pet odsto.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je cilj studije koja počinje da se radi sutra da se utvrdi nivo kolektivnog imuniteta ukupnog stanovništva u Srbiji.

Italijani odbrojavaju sate do stupanja na snagu ublaženih mera koje će im bar delimično vratiti slobodu posle dva meseca potpune blokade tokom pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari