Da li je Aleksandar Vučić bio najbolji student Pravnog fakulteta? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

FakeNews tragač analizirao je veliki broj arhivskih dokumenata kako bi sačinio listu najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, s posebnim fokusom na generaciju s kojom je studije započeo predsednik Vučić (1988/9). Onima koji žele brz zaključak, bez mnogo digresija, ishod bi se mogli sažeti u dva pitanja i odgovora: Da li je Aleksandar Vučić bio odličan, natprosečan student? Bez sumnje – jeste. A da li je Aleksandar Vučić bio najbolji student prava? Bez sumnje – nije. Ni u svojoj generaciji, a kamoli u istoriji Pravnog fakulteta.

Na sajtu Pravnog fakulteta postoji pretraživa baza diplomiranih studenata, iz koje Fakenews.rs saznaje da je Aleksandar Vučić studije započeo 1988, a završio ih 16. novembra 1994. godine, dakle za nešto više od šest godina.

Iako bi se moglo reći da je Vučić jednu godinu studija u proseku završavao za godinu i po – čak i uz takav „produžetak“ bio je natprosečan. Naime, na prijemu Vućićeve generacije brucoša (1988/9) dekanka Ljubica Kandić izjavila je da studije mogu da se završe za četiri godine, ali da je prosečna dužina studiranja na Pravnom fakultetu sedam godina.

Dakle, Vučić je u roku kraćem od prosečnog završio studije s vrlo visokom prosečnom ocenom – 9,44.

Da li je Vučić bio najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta?

Čak i da je Vučić završio studije u roku, s prosečnom ocenom 10,00, bilo bi nefer nazvati ga „najboljim studentom u istoriji Pravnog fakulteta“, jer je mnogo onih koji su imali besprekoran učinak.

Da bi se stekao jasniji uvid u listu „najboljih“ FakeNews tragač je kombinovao nekoliko arhivskih izvora: fakultetske hronike objavljene unutar „Anala Pravnog fakulteta“, bilten „Acta diurna“, arhiviranu verziju sajta Univerziteta u Beogradu, kao i dostupne biografije uglednih pravnika koji su diplomirali na Pravnom fakultetu.

Fakultet i univerzitet već decenijama dodeljuju priznanje najboljem studentu u generaciji, vodeći računa o prosečnoj oceni i dužini studija. Nažalost, podaci za određene školske godine nedostaju, pri čemu ne možemo biti sigurni da li je nagrada u tim periodima uopšte dodeljivana. FakeNews tragač je pisao Pravnom fakultetu, ali odgovor nije dobio.

Ukupno su identifikovali 54 studenta generacije, počevši od Grozdane Vučićević Petrović: ona je nagradu dobila 1966/7. godine, a studije je završila s prosekom 9,91. Na dugoj listi dobitnika nalaze se mnoga poznata imena: profesori prava Miroljub Labus, Stevan Lilić, Dragor Hiber, Ivana Simović Hiber, Vladimir Vuletić, advokat i političar Vladimir Cvijan, sudija Ustavnog suda Vesna Ilić…

Podatak o prosečnoj oceni bio je dostupan za 42 studenta generacije od 1967. do danas, pri čemu je najniža prosečna ocena (na našoj, nepotpunoj listi) bila 9,2 (1982/3), a najviša – 10,00. Došli u, štaviše, do imenā čak 23 studenta generacije koji su ovaj fakultet završili s maksimalnim učinkom. A tu nije kraj, jer prosek 10,00 sam po sebi ne garantuje da će neko dobiti ovo prestižno priznanje. Na primer, školske 2011/2. je čak šestoro studenata diplomiralo s najvišom ocenom.

A kakav bi bio „prosek proseka“, tj. prosečan iznos prosečnih ocena najboljih studenata Pravnog fakulteta? Sudeći prema  listi FakeNews – 9,87, znatno više od Vučićevih 9,44. Dodajmo i to da su svi studenti generacije prethodnih 12 godina imali prosečnu ocenu 10.

Da li je Vučić bio najbolji student u svojoj generaciji?

Nažalost, FakeNews nije uspeo da dođe do informacije o tome ko je u Vučićevoj generaciji proglašen najboljim diplomiranim studentom, a ne znamo ni da li je nagrada uopšte dodeljena te 1992. godine.

Ipak, uvidom u arhivske materijale može se nedvosmisleno potvrditi da je bilo boljih od aktuelnog predsednika Republike. U „Analima Pravnog fakulteta“ za 1990. pronalazimo spisak nagrađenih studenata s prosečnom ocenom iznad 8,5, a na tom spisku se nalazi i Aleksandar Vučić: broj dosijea 88-8, prosečna ocena 9,57. Iznad njega su još dvojica studenata iz iste generacije s prosekom 10,00, ali i Goran Vesić, aktuelni ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, s prosekom 9,85.

Međutim, reč je o nagradama za završenu prvu godinu, a najvredniji studenti generacije upisane 1988. tada su već završili i drugu. Među njima je bila i Sanja Stepanović, koja je u to vreme imala prosek 10,00, a danas radi kao profesorka na Fakultetu političkih nauka. Ona je fakultet završila za četiri godine (oktobar 1992) s izuzetnom prosečnom ocenom 9,90, a u „Borbi“ je nekoliko meseci pre diplomiranja navedena kao najbolja studentkinja Pravnog fakulteta. Poslali smo upit profesorki Stepanović kako bismo saznali da li je i zvanično proglašena za studentkinju generacije, ali odgovor nismo dobili.

U Vučićevoj generaciji studirao je i Robert Sepi, koji u svojoj biografiji navodi da je školske 1991/2. godine (dakle u vreme kada je još bio student) dobio „Nagradu Pravnog fakulteta za najbolje rezultate postignute tokom studiranja (student generacije)“. Studije je započeo 1988, a završio ih 1994. godine. Danas radi kao pravni savetnik u organizaciji Transparentnost Srbija.

„Tu nagradu sam dobio kao student jer je to bila jubilarna godina Pravnog fakulteta, tj. te godine se proslavljalo 150 godina postojanja i rada Pravnog fakulteta”, navodi Sepi i dodaje da još čuva zlatnik koji mu je tad dodeljen. „Moj uspeh se od tada nije promenio, ali posle toga nisam pozivan da primim bilo kakvu nagradu ili pohvalu. Stoga nemam odgovor na vaše pitanje kako su dodeljivane nagrade i da li znam ko je bio student generacije na kraju studija“.

Naposletku, iako ne znamo ko je tačno bio student generacije upisane 1988. godine, znamo da Aleksandar Vučić nije. Ukoliko imate informacije do kojih FakeNews tragač nije mogao da dođe, možete im se obratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari