Vučić primio olimpijce u Predsedništvu: Bili smo u 15 odsto zemalja po broju medalja 1Foto: Starsport

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je večeras u zgradi Predsedništva srpske olimpijce i zahvalio im se što su učestvovali „u jednoj velikoj pobeda“.

„Bili smo u 15 odsto zemalja po broju medalja, 27. na svetu. Da smo imali malo sreće u par navrata, da nije bilo sudijske nepravde, mogli smo u prvih 20, što za malu Srbiju govori da je sportska velesila“, rekao je Vučić.

Zahvalio se olimpijcima što su podelili pobedu sa građanima Srbije i što su pomogli „da verujemo da možemo sve i da za nas ne postoje nemoguće misije i nerešivi zadaci“.

„Svaki građanin ove zemlje, zahvaljujući vama, danas nosi medalju i zna da je bolji od ‘drim tima’, i da je na šljaci bolji i od Alkaraza i od Nadala, da je sa pištoljem brži od senke i da su biblijski potop preživeli samo oni sa barke i nešto Srba vaterpolista“, kazao je Vučić.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković naveo je da je 29 reprezentativaca ponelo olimpijsku medalju iz Pariza, navodeći da je to veliki uspeh za zemlju poput Srbije.

„Da li smo mogli bolje – mogli smo. U nekim granama, znate kojima, smo podbacili“, kazao je Maljković.

Kao primer gde je reprezentacija podbacila, naveo je rvanje, ali je naveo i da bi Srbija sigurno osvojila medalju u karateu, koje je ukinuto za ovogodišnje Igre

Naveo je i primere povrede Angeline Topić, kao i da je srpska bokserka Natalija Šadrina bila „drastično oštećena“

„Jedan težak posao je pred nama. Ne možemo sve da gledamo kroz vrednosti jedne Španovićke, Novaka Đokovića i ostalih. Srbija mora da uradi rekonstrukciju svog sporta. Moramo da edukujemo trenere. Moramo da razvijemo trenere, gde smo stali“, rekao je on.

Istakao je i potrebu razvijanja domaćih igrača, ističući da bi to morala da bude strategija.

„Bitke na Kolubari i Ceru su dobijene zato što su naši borci branili svoju kuću, a stara kineska mudrost kaže ‘Borci dobijaju, a ne plaćenici’. Puno nam novca odlazi na neke stvari, što ne bi smelo da se desi“, rekao je Maljković.

Kapiten vaterpolo reprezentacije Nikola Jakšić se zahvalio i predsedniku Srbije, ali i teniseru Novaku Đokoviću na podršci pre četvrtfinala.

„Ta dodatna energija nam je značila mnogo, možete da pitate i moje saigrače. Ne možete da verujete. Sva ta podrška, od svih, posebno od njega (Đokovića) kada je tada došao nam je mnogo pomogla“, rekao je Jakšić.

Strelac Damir Mikec, u ime olimpijaca, uručio je predsedniku Srbije maskotu Olimpijskih igara sa potpisima sportista.

Vaterpolo reprezentativci Srbije, teniser Novak Đoković i strelci Damir Mikec i Zorana Arunović, kao i stručni štabovi i treneri, nagrađeni su od države sa po 200.000 evra za osvajanje zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Parizu.

Za osvojenu srebrnu medalju na Igrama u Parizu, 100.000 evra dobila je tekvondistkinja Aleksandru Perišić i njen trener, a po 60.000 članovi košarkaške reprezentacije i selektor Svetislav Pešić za osvojenu bronzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari