Vučić: Problemi u vojsci državna tajna 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sastanku sa načelnikom Generalštaba i ministrom odbrane, koji su mu i podneli izveštaj o radu, konstatovano da je vojska spremna da izvrši svoje zadatke, ali i da mora da bude opremljenija i još snažnija.

Ustanovili smo više problema ali o njima ne govorim iz razumljivih razloga, vojna i državna tajna, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je problem o kome može da govori nizak standard profesionalnih pripadnika vojske, i najavio da će se, pored povećanja plata od 10 odsto i dalje raditi na poboljšanju standarda.

Kako jedna od mera za poboljšanje standarda on je najavio isplatu bonusa od 10.000 dinara pripadnicima bezbednosnog sektora, što će, u ogovoru sa Vladom, biti obavljeno za dve nedelje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom najnovijih događanja u regionu, da su neki, „taman kada smo mislili da će da nas ostave na miru“, za sukob Bošnjaka i Hrvata okrivili Srbe.

Kako smo do toga došli, pojma nemam, nisam razumeo, nemam te pameti, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Generalštabu Vojske Srbije , i poručio da će odgovor Srbije na to biti ne samo negiranje tih gluposti, nego i da sačuva dostojanstvo i ponos.

On je istakao da je politika Srbije da to njima ne čini, „da svoju odgovornost ne prebacujemo na nekog drugog“.

Od Evropske unije (EU) koja je naš najvažniji ekonomski i politički partner ne očekujemo da izvrši pritisak na bilo koga.

Uradićemo sve da očuvamo regionalnu stabilnost, ali nikome nećemo dozvoliti da ponižava Srbiju i njene građane.

Odgovaraći na pitanje o dokumenu Atlantskog saveta, Vučić je ocenio da je to veoma važan dokument, da nije sasvim zadovoljan njegovim tekstom, ali da bi bilo dobro kada bi većina onoga čime je zadovoljan bilo pretočeno u politiku Sjedinjenih Država.

Srbi i Amerikanci bi barem ponekad mogli da pronađu zajednički imenitelj oko nekih stvari, jer Srbiji bi to značilo, a SAD ne bi škodilo, rekao je Vučić koji ističe da mu je važan politički okvir o kojem govori Atlantski savet.

Najavljujući posetu Rusiji, Vučić je rekao da će sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o snabdevanju Srbije gasom.

Želeo bih da se pohvalim, naša potrošnja gasa raste dramatično i u tome se vidi napredak Srbije, rekao je Vučić i napomenuo da se radi o potrošnji 2,1 milijarde kubnih gasa i da se ništa ne duguje za isporučeni gas.

Vučić je rekao da Srbija plaća sve svoje obaveze i nema nikakvih problema sa javnim finansijama.

U novembru smo od slobodnog bilansnog prostora potrošili oko 12 milijardi dinara, vratili 23 milijarde povraćaj PDV i mislim da je deficiti svega 3,5 milijardi dinara u novembru.

To znači da je suficit 75 milijardi od početka godine, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari