"Spasiba za družbu": Vučić po prvi put nakon osam godina nije čestitao rođendan Putinu 1Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Predsednik Aleksandar Vučić po prvi put nakon osam godina nije javno čestitao rođendan predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, što pokreće mnoge polemike. Sagovornici Danasa nisu sigurni zašto je čestitka ove godine izostala, a imaju različita mišljenja i o tome kakvu poruku Vučić šalje.

Vladimir Putin je juče, 7. oktobra, proslavio svoj 72. rođendan, a čestitka od Vučića, makar javna, nije usledila.

Advokat Nikola Lakić se ovim povodom oglasio na svom nalogu na društvenoj mreži X, ocenivši da Vučić nije uputio čestitku Putinu zbog straha od Šolca i Makrona.

„Pre osam godina zaseo je u predsedničku fotelju na Andrićevom vencu i svake godine na današnji dan čestitao je rođendan Vladimiru Putinu. Ove godine izostala čestitka, uplašio se hrabriša da mu Šolc ili Makron ne zavrnu uši. Junačina!“, napisao je Lakić.

Lakić smatra da je čestitka izostala ne zato što se Putin promenio, već su se promenile okolnosti.

Nikola Lakić
foto FoNet Milica Vučković

„On je isti onaj Putin od pre nekoliko godina, diktator koji uništava kako susednu tako i svoju državu. Nije se promenio ni Vučić, ista je to osoba kao i pre. Međutim, promenile su se okolnosti. Nedavno se sam Vučić hvalio ordenom koji je dobio od Vladimira Putina, priredio mu spektakularan doček i pored činjenice da je odgovor bio ‘Spasiba za družbu’ uz molbu tadašnjeg patrijarha SPC on je za Vučića bio sredstvo kako bi pridobio birače“, ukazuje Lakić.

Danas, za razliku od prethodnih godina, Aleksandar Vučić prodaje oružje i municiju Ukrajini, ističe naš sagovornik, kako bi se u ratu Ukrajine i Rusije ubijali ruski vojnici, zbog čega je malo nezgodno da se čestita rođendan predsedniku države kada suprotnoj strani prodajete oružje i municiju za ubijanje njegovih vojnika.

„Kako je Aleksandar Vučić osoba lišena moralnih skrupula, kako nikada nije bio vođen ideologijom, niti interesima Srbije, tako on svoje lične odnose u diplomatiji menja prema svojim potrebama. Nekada je bio snishodljiv prema Putinu, danas prema Šolcu i Makronu, sutra može i prema predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, samo ako to njemu licno odgovara“, smatra Lakić.

Vučić ne sme vise ni sa Sergejom Lavrovim da se sretne u UN, kako ukazuje Lakić, već „skreće u toalet kad vidi da nailazi Lavrov sa delegacijom kroz hodnik“.

„Nije čudo što ga Marija Zaharova provocira zbog takvog ponašanja. Bila je svedok kako je snishodljiv bio i prema Lavrovu i prema Putinu a sad beži u toalet. Moguće je da se Aleksandar Vučić i uplašio reakcije novih mentora Šolca i Makrona, jer koliko god da se on busa u junačke grudi kako vodi samostalnu spoljnu politiku ipak je on mali miš. Džabe mu i što se ogrnuo lavljom kožom, ispod toga kuca srce malog miša“, zaključuje Lakić.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, objašnjava da je kod Rusa rođendan jedan od najvažnijih datuma u životu svakog čoveka i običaj je da se čestita.

"Spasiba za družbu": Vučić po prvi put nakon osam godina nije čestitao rođendan Putinu 2
foto A. K./ATAImages

„Ranijih godina je Vučićeva čestitka Putinu bila čitana u svim vestima na svim televizijama i u celosti prenošena u drugim medijima. Međutim ove godine vlada totalni muk“, ukazuje Parović.

Sve to podseća na one dane kada su Vučić i Nikolić još uvek formalno bili radikali, kako kaže naš sagovornik, ali su skinuli bedž sa likom Vojislava Šešelja što je bio znak da prelaze na drugu stranu.

„Sada se lagano skidaju Putinove slike, što mi govori da Vučić neće otići ni na samit BRIKS, što bi onda bio i zvanični prelazak rubikona i uvod u novu 1948“, zaključuje Parović.

Poslanik i lider Novog lica Srbije Miloš Parandilović smatra da nijednom državniku na svetu ništa ne znači Vučićeva čestitka.

"Spasiba za družbu": Vučić po prvi put nakon osam godina nije čestitao rođendan Putinu 3
foto: Novo lice Srbije

„Vučić samo zvanično nije uveo sankcije Rusiji, bilo kakva razmena i trgovina je obustavljena, a Rusku Federaciju ubeđuje kako bi opozicija odmah i zvanično uvela sankcije i tako održava privid dobrih odnosa“, kaže Parandilović.

Čestitka je izostala verovatno jer je pažnja usmerena na dil sa Rio Tintom, ukazuje naš sagovornik.

„Cela Vučićeva spoljna politika je glumatanje i izmotavanje. Srbija nema jasan kurs kuda ide jer Vučić sarađuje sa svima gde vidi ličnu a ne nacionalnu korist. On bukvalno podvodi Srbiju svakome ko poželi jeftinu radnu snagu i besplatno zemljište ili eksploataciju resursa. To je Vučićeva spoljna politika“, navodi Parandilović.

Predsednik je sateran u ćošak da mora da ispuni sve što je obećao „belosvetskoj svetini“, ističe on, i time je uslovljena njegova spoljna politika.

„Da li on šalje bilo kakvu poruku time što nije čestitao rođendan je isuviše bizarno da bih se upuštao u ozbiljnu analizu, a da li će to zameriti birači naklonjeni Rusiji, teško je proceniti, jer njegova medijsko – propagandna mašinerija još uvek uspeva da koriguje sve njegove prevare i promašaje“, zaključuje Parandilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari