"Treba medijski zamaskirati da je negde ipak izgubio": Vučić u Nišu na dan konstituisanja skupštine opštine Medijana, jedine u Srbiji u kojoj je opozicija pobedila 1Hotel Ambasador u Nišu: Foto Vesna Torović

Nakon što je danima unazad najavljivano da je konstituisanje niške opštine Medijana, jedine opštine u Srbiji u kojoj je opozicija pobedila a ta pobeda joj „priznata“, zakazano za 23. jul pre podne, iz kabineta predsednika Srbije danas je stigla najava da će on u isto vreme posetiti Niš, kako bi podržao kapitalne investicije.

Najava posete Aleksandra Vučića Nišu objavljena je na veb- sajtu predsednika Srbije danas, nešto pre 13 časova.

Konstituisanje „jedine slobodne opštine u Srbiji“ zakazano je za 10 časova, a prema najavi Vučić će tada prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije „Ariston“.

Dok se skupštinska sednica u Medijani bude zahuktavala, Vučić će preći na aerodrom „Konstantin Veliki“, gde će u 11 časova prisustvovati ceremoniji otvaranja nove terminalne zgrade.

"Treba medijski zamaskirati da je negde ipak izgubio": Vučić u Nišu na dan konstituisanja skupštine opštine Medijana, jedine u Srbiji u kojoj je opozicija pobedila 2
Aleksandar Vučić: Foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Vučić je poslednji put boravio u Nišu 6. jula, kada je obišao radove na železničkoj obilaznici, koje finansira Evropska unija, i tada najavio da će „za deset do 15 dana“ doći ponovo, na otvaranje terminalne zgrade i početak gradnje Aristona.

Nije zaboravio tom prilikom da saopšti da je „zadovoljan“ rezultatom koalicije oko Srpske napredne stranke, čiji je osnivač i nosilac svih izbornih listi, na lokalnim izborima u Nišu 2. juna, a da je njegov lični rejting „na istorijskom maksimumu“.

„Vučić dolazi baš u vreme konstituisanja jedine opozicione opštine u Srbiji posle junskih izbora kako bi medijski zamaskirao činjenicu da u Srbiji postoji opština koju je izgubio. Svojim boravkom u našem gradu i novim obećanjima pokušava da pokrije istinu, što je inače jedan od njegovih uobičajenih marketinških trikova“, kaže Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“, narodni poslanik i funkcioner Narodnog pokreta Srbije.

"Treba medijski zamaskirati da je negde ipak izgubio": Vučić u Nišu na dan konstituisanja skupštine opštine Medijana, jedine u Srbiji u kojoj je opozicija pobedila 3
Đorđe Stanković: Foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

On ocenjuje da je Vučić „svestan“ da je na lokalnim izborima „izgubio i Niš, a da će se to pre ili kasnije i potvrditi“.

„Prilikom poslednjeg boravka u našem gradu, on je kazao da koalicija oko Srpske napredne stranke ima podršku od 52 odsto- a zapravo podršku od preko 50 odsto ima opozicija, u zbiru. Njegova SNS u Nišu sada ima još niži rejting nego 2. juna“, kaže on za Danas.

Danijel Dašić, građanski aktivista i pripadnik nevladinog sektora, dodaje da je „nosilac iizborne liste u Medijani („Aleksandar Vučić- Medijana sutra“, prim. aut.) došao da vidi zašto je izgubio u toj opštini i zašto će izgubiti i u gradu Nišu, a on zna da hoće“.

"Treba medijski zamaskirati da je negde ipak izgubio": Vučić u Nišu na dan konstituisanja skupštine opštine Medijana, jedine u Srbiji u kojoj je opozicija pobedila 4
Danijel Dašić: Foto Medija centar Beograd

„Što kaže Balašević- džaba vam novci moji sinovci, džaba vam bilo dobre volje“, kaže on za naš medij.

Dašić kaže da bi, kad već dolazi na aerodrom „Konstantin Veliki“, mogao da odgovori i na pitanje „gde nestade razlika između ulaganja u ovaj aerodrom o kojima govori, i daleko većeg iznosa, od oko 85 miliona evra, koliko je knjigovodstveno procenjena njegova vrednost kada ga je država besplatno preuzela“.

„On je takođe naprasno dolazio u Niš, i otvarao fabriku, istoga dana kada je organizovan najveći građanski protest zbog besplatnog preuzimanja aerodroma od strane Republike, pa je skupio tri puta manje ljudi“, kaže Dašić.

Vučić je, naime, u aprilu 2018, u jeku građanskih protesta zbog poklanjanja aerodroma Republici, došao da po drugi put da otvori subvencionisanu fabriku  „Leoni“.

I u decembru 2021, kada su ekološki protesti u Nišu kulminirali, a Vučić prozivan zbog Rio Tinta i projekata koji će „dovesti do uništenja životne sredine i raseljavanja stanovništva“, on je došao u službenu posetu.

Obišao je tada kasarnu „Mija Stanimirović“ i prisustvovao vojnoj vežbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari