Vučić uoči posete Makrona: Kupovina "rafala" nije pitanje cene, već određenih garancija 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za RTS prokomentarisao predstojeću posetu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

„Ali ono što je za nas važno, to je da sa Makronom razgovaramo o veoma bitnim pitanjima. Pogledajte kako je poseta podeljena. Ići ćete u posetu ‘Šnajderu’, što znači poziv na saradnju u oblasti inovacija, nauke, tehnologije, veštačke inteligencije i dolazak novih francuskih investitora. Obilazak onoga što je važno na aerodromu, završni radovi, jer naš aerodrom postaje najveći vazdušni hab u ovom delu Evrope. Istovremeno, to je pokazatelj kako će da rade francuske kompanije na metrou, gde već izvodimo ozbiljne radove i šta dalje treba da činimo i kroz njihove kompanije vezane za životnu sredinu od ‘Sueza’ do ‘Veolije’ koje imaju velike poslove i tek će da imaju“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da nije sve završeno kada je reč o vojno-tehničkoj saradnji i kupovini aviona „rafal“.

„Besana noć je pred nama i još nije završeno. To bi bila velika stvar za nas, jer bi značilo ogroman napredak u borbenoj gotovosti i vojnoj moći Srbije, sigurnosti naše zemlje. Mi nigde ne izazivamo probleme, niti to planiramo, niti to nameravamo. Ovo je ogroman signal poverenja između Francuske i Srbije. Želimo samo da sačuvamo svoju zemlju, ali time bi Srbija bila mnogostruko, mnogostruko, mnogostruko jača. Imamo još jednu stvar oko koje nismo saglasni. Nije to više pitanje cene, to je pitanje određenih garancija. Ako to uspemo da rešimo, biće u redu, ali oko ovoga se mučimo već četiri dana“, rekao je Vučić.

Nakon što na beogradskom aerodromu isprati predsednika Francuske, Vučić ide u Prag, gde će učestvovati na važnom panelu i razgovarati sa češkim predsednikom Petrom Pavelom, ali i Ursulom fon der Lajen, Miroslavom Lajčakom, Vladimirom Bilčikom i, kako je rekao, svima koji odlučuju o regionalnim pitanjima na različite načine.

Vučić je naveo da će, što se njega tiče, fokus biti na Srbiji.

„Ja se bavim samo Srbijom i napretkom Srbije, a ostalo prepuštam njima, oni to bolje znaju. Sve ovo oko Rusije, Ukrajine, Bliski istok, to neka se oni bave time. Moj posao se bavi Srbijom i narodom u Srbiji“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari