Vučić uputio saučešće povodom smrti narodnog heroja Petra Matića 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Petra Matića (1920-2024), poslednjeg narodnog heroja Jugoslavije.

„Sa tugom sam primio vest o smrti Petra Matića, poslednjeg narodnog heroja Jugoslavije, generala i ratnog komandanta čuvenih jedinica koje su uticale na ishod nekih od prelomnih bitaka Drugog svetskog rata“, naveo je predsednik.

Podsetio je da se Matić, „kao svedok okupacije u jednom od najtežih istorijskih poglavlja naše zemlje i celog sveta i sledeći slobodarsku tradiciju slavnih predaka, bez oklevanja uključio u antifašistički pokret, uz aktivno učešće u organizaciji ustanka u Sremu“.

Istakao je da „Srbija neće prestati da pamti žrtvu heroja koji su bili svedoci i učesnici jednog od najkrvavijih ratova u istoriji čovečanstva, koji je zauvek promenio svetsku istoriju i poredak“.

„U čast svih njih, Srbija će nastaviti da baštini vrednosti za koje su se borili, slobodarsku ideju za koju su davali živote i čast sa kojom su stavljali otadžbinu na prvo mesto, ne misleći na sopstvenu žrtvu. Petar Matić, kao i svi njegovi saborci, ostaće simbol patriotizma i jedan od temelja na kojem počiva moderna istorija naše zemlje i naroda“, piše u telegramu.

Poslednji narodni heroj Jugoslavije, komadant Sremskog partizanskog odreda, a potom i Šeste vojvođanske brigade, general pukovnik JNA Petar Matić Dule umro je danas u 104. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari