Građani Srbije, skrenuo bih vam pažnju: Kakvu poruku šalje Vučić spremanjem palačinki vojnicima u Loznici? 1Foto:Instagram@buducnostsrbijeav

Tokom posete Loznici predsednik Aleksandar Vučić je pokazao mnoge svoje talente, posebno pomalo nespretno spremanje palačinki vojnicima u kasarni.

Vučić je nakon dva neuspela pokušaja prženja palačinki počeo da priča o „važnim pitanjima za našu zemlju“, dok je naravno nastavio da sprema palačinke.

Sve vreme je sa Bratislavom Gašićem i sa svim prisutnima razgovarao je pokušavajući da se ponaša kao običan građanin.

Predsednik je izgleda i kulinarski stručnjak, pa je primedbe za njegovo neuspelo okretanja palačinki imao na račun samog testa, odnosno kuvarice, rekavši da fali brašna. Prethodno spremne palačinke poslužio je vojnicima.

Pre nego što se posvetio spremanju palačinki, Vučić je na Instagramu objavio video snimak svog smeštaja u kasarni u Loznici.

U njoj on ima svoju veliku kancelariju, odvojeno kupatilo i sobu.

Ipak, koliko god ovaj performans predsednika jeste zanimljiv građanima koji ga podržavaju, a i onima koji ga ne podržavaju, pitanje je kakvu poruku Vučić šalje ovakvim postupcima.

„U vremenu ekonomskog tigra džem ide slabo uz prosperitet“

Građani Srbije, skrenuo bih vam pažnju: Kakvu poruku šalje Vučić spremanjem palačinki vojnicima u Loznici? 2
Foto FoNet Milica Vučković

Stručnjak za marketing Igor Avžner za naš list navodi da skoro svako pojavljivanje aktuelnog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, može bez problema da počne rečenicom: Građani Srbije, skrenuo bih vam pažnju.

– I to prilično uspešno i čini. Skreće pažnju na sebe u “slučaju palačinke”, da bi skrenuo pažnju sa sebe u “slučaju Kosovo”. Objava u kojoj se seća da su mu se palačinke jele kad je on služio JNA, pa je rešio da ispuni svoju želju nekom drugom i napravi mu palačinke možda bi mogla nekome da bude i simpatična. Možda – ukazuje Avžner.

Ako bismo zamislili da mu se svirao na primer trombon, naš sagovornik kaže da bi možda Vojska Srbije u javnim nabavkama pod oznakom “vojna tajna” kupovala određenu kolicinu trombona.

– Nisam siguran da bi u istoj toj instituciji prepoznali razliku između trombona i tromblona. Odavno živimo u doba kada je knjižica, pa i partijska, mnogo značajnija od knjige. Ali to je već neka ispričana priča – smatra Avžner.

Dakle, slučaj Kosovo, uklanjanje svih obeležja Srbije, nekako baš u istom trenutku kad i slučaj palačinke, predstavljaju za njega paralelna dešavanja i paralelne stvarnosti.

– Predaja nije opcija. Nekom se na tanjiru predaju palačinke sa džemom, a nekom… vidimo i sami. Možda nije baš tanjir, ali je na tacni svakako. Nije loše skrenuti pažnju sa “dogodine u Prizrenu” u slučaju palačinki sa džemom, naravno, na “dogodine u vinskom satou” – ističe Avžner.

S obzirom na to da živimo u vremenu „ekonomskog tigra“ Avžner kaže da i „džem ide slabije uz ovoliki prosperitet“.

– Ostavljam naravno i mogućnost da potpuno grešim i da je mnogo logičnija veza sa već kultnim grafitom “kad se vojska na Kosovo vrati”, pa u skladu sa tim i pojačana ishrana palačinkama, ali ko će ga znati. Ipak sam ja stručan za komunikacije, a visoku politiku vodi vrhovni komandant – naglašava Avžner.

Nikako ne bi voleo da se sve ovo svede samo na “palačinke” i “Kosovo”, pre svega zato sto su zakopavanje i iskopavanje postali decenijska svakodnevica.

– Već smo navikli da se svašta čini za zakopavanje raznih afera i po vlast neprijatnih tema, a za to nema ništa bolje od pomenutog skretanja pažnje. U drugi plan, je bar na tren otišao Rio Tinto, iskopavanje litijuma, bora, uništavanje prirode, a društvo smo već uspešno uništili – kaže Avžner.

Pomenuo je i nedavno preminulog frontmena Riblje Čorbe Boru Đorđevića i citirao stih jedne od njihovih najpopularnijih pesama.

– A kad smo kod bora, umro je Bora Đordjević. Pamtiću stihove: Pogledaj dom svoj anđele, skini paučinu s očiju… Vizionarski. Upravo tu paučinu i upravo kod očiju, nam više od decenije pletu razni spin doktori i plaćenici, a kroz usta političke „elite“. Pa ko shvati, skine je na vreme, a ko ne može i palačinke. Dogodine. A rejting… hvala na pitanju, pada – zaključuje Avžner.

Reporter N1 Veljko Pajović je komentarišući glavne teme u domaćim medijima rekao da ga je prizor predsednika Srbije koji pravi palačinke vojnicima u kasarni naterao da se zapita šta nam se to događa i da li smo mi normalni što to gledamo. Zaključio je da je Srbija umorna od Vučićevog rejtinga.

Građani Srbije, skrenuo bih vam pažnju: Kakvu poruku šalje Vučić spremanjem palačinki vojnicima u Loznici? 3
Foto: N1/screenshot

Predsednik je u Podrinju, a Pajović kaže da nije novina da je Aleksandar Vučić konstantno u jednoj vrsti kampanje.

„Sinoć sam gledao vesti jedne od televizija sa nacionalnim pokrivanjem, i koliko god da sam sklom da duhovito nešto komentarišem, zamislio sam se. Voditeljka tih vesti kaže kako ‘evo, sa Instagrama predsednika, da vidimo kako on u kasarni u Loznici pravi palačinke’. I onda sam sebi postavio sledeća pitanja – jesam li ja normalan što to gledam? Kako se oseća voditeljka koja to najavljuje? Kako se osećaju svi oni vojnici tamo koji sede i kojima on služi palačinke? I onda sam postavio pitanje – kako se mi svi osećamo i šta to nama treba da znači? I da li je to uopšte moguće da se nama događa?“, pitao je on.

Pitanja je, dodaje, nastavio da postavlja gledajući lica vojnika koji sede za stolovima.

„A onda sam se zapitao i pomislio, šta li je u glavi tog čoveka koji njima služi te palačinke? Čak i on delovao čudno. Zašto to nama sve treba? Zašto mi živimo svaki dan takve stvari? Svojevremeno na osmoj sednici, Dušan Škrebić rekao je da je Srbija umorna od lidera. Srbija je umorna od Vučićevog rejtinga“, istakao je Pajović, za N1.

Na pitanja Danasa kakvu poruku Vučić šalje ovim postupcima i da li će mu popularnost među građanima porasti ili ne, marketinški stručnjak Nebojša Krstić nije dao konkretne odgovore.

– Ne verujem da mu raste popularnost među čitaocima Danasa. Srećom po Vučića, njihov broj nije takav da bi on morao da brine – navodi Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari