Vučić sredio struju, može li i vodu: U Vojvodini voda za piće decenijama neispravna, rešenje se ne nazire 1Foto: Danas/A. L.

Nakon izjave u medijima kako je Aleksandar Vučić naredio da građani Srbije „moraju da imaju struju“, u Vojvodini su mu opozicioni političari replicirali kako bi mogao da naredi i da voda za piće 800.000 građana ove pokrajine postane ispravna.

Višedecenijski problem pijaće vode u Vojvodini rešava se nedovoljno brzo, tako da svaki godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kada se osvrćemo na ovu temu, skoro pa da je identičan.

Pre dve godine ovaj Institut je registrovao 16,5 vodovoda sa fizičko-hemijski neispravnom vodom, a podatak koji zvuči neverovatno je da je u Srednjobanatskom i Severnobanatskom okrugu taj procenat je čak 97 odsto. Nešto bolje prolaze Zapadnobački i Južnobanatski okrugu gde neispravnu vodu isporučuje 40 odsto vodovoda.

Podaci „Batuta“ poslednjih godina su takvi da pokazuju kako samo deset vodovoda u Vojvodini do svojih korisnika isporučuje ispravnu vodu za piće.

Najveći procenat vode sa javnih vodovoda sa fizičko-hemijskom, mikrobiološkom i udruženom neispravnošću na teritoriji Srbije je ponovo u Vojvodini, čak 64,7 odsto. Šest je vodovoda okarakterisano sa fizičko-hemijskom neispravnošću, šest je mikrobiološki neispravno, dok je čak 21 vodovod sa udruženom neispravnošću.

– Vojvodina je apsolutni rekorder kada su u pitanju vodovodi sa udruženom neispravnošću. Čak 84 odsto od ukupnog broja takvih vodovoda nalazi se u pokrajini – piše u izveštaju iz “Batuta”.

Voda iz vodovoda ispravna je samo u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Apatinu, Odžacima, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Pančevu, Opovu i Kovinu. Oko neispravnosti česmuše u Zrenjaninu i neuspelih pokušaja da vodu isporučuje novoizgrađena fabrika vode desilo se na desetine kopernikanski obrta i napisano je bezbroj novinskih redaka, ali pijaće vode i dalje nema.

Fabrika vode proradila je krajem maja ove godine u Kikindi, mestu koje je bilo poznato po „najmasnijoj“ vodi u Vovjodini, koja je redovno imala ukus, miris i boju, a kada bi se tuširali Kikinđani bi imali osećaj da su nabacili tanak sloj masne kreme.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike vode položen je pre nekoliko meseci u Temerinu, čiji meštani već 20 godina po izveštaju „Batuta“ imaju 100 posto neispravnu vodu. Dozvoljeni nivo arsena u vodi za piće je 10 mikrograma, a u Temerinu iznosi 70, u Bačkom Jarku 107, a u Sirigu čak 231.

Vučić sredio struju, može li i vodu: U Vojvodini voda za piće decenijama neispravna, rešenje se ne nazire 2
Štrajk u Zrenjaninu povodom neispravne vode, foto: M. P.

Nemanja Obradović iz Ekološke inicijative Temerin kaže da su procene JKP „Temerin“ bile da će izgradnja fabrike koštati 300 miliona, a na kraju se stiglo do čak 1,6 milijardi dinara.

– Radovi su počeli u februaru i trebalo bi da traju 720 dana. Izvodi ih inače firma koja je do sada zidala zgrade. Studija koja je izrađena za potrebe opštine govori i o tome kako većina domaćinstava koristi azbesne dotrajale cevi, koje su kancerogene i stvaraju puno gubitaka na mreži i da bi se zamenile treba još 700 miliona dinara. Tako da smo nepoverljivi, kada ćemo konačno imati ispravnu vodu – rekao je Obradović.

On kaže da bi za Temerin, ali i ostala mesta u Vojvodini, regionalni vodovod bio najbolje rešenje.

– Verovatno će nam ovako voda biti tri puta skuplja. Mi smo opština koja nema kanalizaciju, opadne vode opterećuju naš basen iz kojeg se napajamo i usložnjava preradu vode. I druga mesta u Vojvodini imaju isti problem. U Zrenjaninu se bore za fabriku vode umesto za regionalni vodovod, jer je njima basen vode jako nizak i voda se povlači – nastavlja on.

Iako je voda u Temerinu neispravna, ljudi je, kako kaže naš sagovornik, piju.

– Govore kako im nije ništa i da je piju dvadeset godina takvu neispravnu, dok se za to vreme broj obolelih od teških bolesti u opštini konstantno povećava – istakao je on.

Ekološka inicijativa iz Temerina tražila je od direktora JKP „Temerin“ da na svakom računu napiše da je voda neispravna za piće, kao i da se to obaveštenje postavi na svim javnim mestima, pogotovo u školi, ali odgovor nije dobila.

Površinske i podzemne vode u Vojvodini lošeg kvaliteta

U nacrtu Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine 2021-2035, piše kako je „kvalitet površinskih i podzemnih voda u Vojvodini nezadovoljavajući, većina površinskih voda svrstava se u II i III klasu; Kanal Dunav–Tisa– Dunav i sekundarni irigacioni i transportni kanali su veoma zagađeni usled ispuštanja neprečišćenih industrijskih i komunalnih otpadnih voda i drenažnih voda iz poljoprivrede“.

Oko 90 odsto građana u Vojvodini snabdeva se vodom za piće iz podzemnih voda, koje se većinom nalaze plitko, pa su podložne zagađenju.

Opšta ocena ovog Nacrta je da podzemnih voda nema dovoljno i da će ih biti sve manje, pa postoji opasnost da žitelji Vojvodine ostanu bez pijaće vode. Prekomerna ekspoatacija podzemnih voda dovodi do njenog povlačenja, pa bi se ona morala smanjiti, odnosno podzemne vode ne bi se više trebale koristiti za tehnološke potrebe.

Vučić sredio struju, može li i vodu: U Vojvodini voda za piće decenijama neispravna, rešenje se ne nazire 3
Foto: Danas/A. L.

Sa druge strane, kako je pisao Voice, na teritoriji Vojvodine registrovano je 511 zagađivača voda: industrija 326 zagađivača, poljoprivreda – stočarstvo 113 zagađivača, naselja 44 zagađivača i ostalo 20 zagađivača. Na javnu kanalizaciju priključeno je oko 30 odsto stanovništva. Ostali deo stanovništva odlaže svoje otpadne vode u podzemlje, putem septičkih jama ili na neki drugi način.

Sud ga oslobodio plaćanja računa jer je voda neispravna

Meštanin Ravnog Sela odbio da plaća nekvalitetnu vodu i pre nekoliko godina na sudu dokazao da voda koju domaćinstvima u njegovom selu dostavlja JKP „Komunalac“ iz Vrbasa sadrži kancerogeni arsen, nakon čega je sud odlučio da on nije u dužnosti da plaća zagađenu vodu.

Osnovni sud u Vrbasu je pre dve godine presudio da Božidar Caričić ipak treba da plati određenu sumu za fiksni deo troškova ovog javnog preduzeća, a koji bi predstavljali ukupno 10 odsto naknade. Ovu presudu je potvrdio i Viši sud prošle godine.

Caričić je tada medijima rekao da se nada kako će ova presuda, koja znači da bi opštine morale građanima da vrate onih 90 odsto uplaćenih troškova za vodu biti presedan koji će postati pravilo i koji će naterati nadležne da se pozabave ovim problemom, te početi da rade na tome da se građanima obezbedi pijaća voda.

Hoće li Vučić narediti da dobijemo pijaću vodu?

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je pre par dana ministarku energetike Dubravku Đedović Handanović da u Srbiji obezbedi da nema prekida u snabedavanju strujom i pozvao ljude iz svih sektora sistema za enegetsku bezbednost – EPS, EMS i druge, da njihovi radnici ne idu kućama već da svi budu angažovani na obezbeđivanju energije, jer „Srbija mora da ima energiju sve vreme“.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, replicirali su mu kako bi mogao da izjavi i da svi građani Vojvodine moraju da imaju pijaću vodu.

– Gotovo 800.000 građana Vojvodine i dalje nema ispravnu pijaću vodu. Iz tog razloga, LSV – Vojvođani pita predsednika Vučića kada će pred građane izaći sa izjavom da građani Vojvodine moraju da imaju ispravnu vodu – rekao je Aleksandar Marton, portparol ove stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari