Dmitrij Rogozin, zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije zadužen za odbrambenu industriju, juče je ugostio srpskog kolegu Aleksandra Vučića, koji je u utorak doputovao u posetu Rusiji. Dvojica zvaničnika razgovarali su o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, ali i u drugim temama od zajedničkog interesa.


Rogozin je pažnju srpske javnosti privukao u novembru prošle godine, kada je kao tadašnji predstavnik Rusije u NATO-u masovno obraćanje Srba s Kosova za rusko državljanstvo ocenio kao svedočanstvo da se ljudi koji su izgubili svaku nadu da će dobiti pomoć od svojih okreću Rusiji kao poslednjoj nadi. Međutim, dok su kosovski Srbi zapravo želeli da postanu ruski građani i ostanu na Kosovu, Rogozin je smatrao da ih treba poslati u Sibir da „poprave“ tamošnju demografsku sliku, a tamo bi bili i zaštićeni od „genocida“.

Rogozin je bio ambasador pri NATO od 2008. do decembra prošle godine, kada je stupio na funkciju potpredsednika Vlade. Tokom diplomatske misije pri Severnoatlantskoj alijansi, govorio je da bi za Srbiju bilo najbolje da se ne pridružuje NATO porodici. Veliki deo kritičke javnosti smatra da je zaslužan za resetovanje odnosa Moskve i Vašingtona, budući da je približio NATO i Rusiju, mada je čuvena njegova izjava da hladni rat nikada nije prestajao jer Amerika i danas doživljava Rusiju kao neprijatelja.

Pre stupanja na dužnost u Briselu, Rogozin je slovio za istaknutog političara i jednog od najvećih nacionalista na ruskoj političkoj sceni. Od 1997. do 2007. bio je poslanik Državne dume, a od 2004. do 2006. predsednik partije Rodina (Otadžbina). Stranka je pod njegovim rukovodstvom bila druga po veličini i jedna od najuspešnijih u zemlji, a u izbornoj utakmici za predsednika 2004. podržala je Vladimira Putina. Zbog reklame „Očistimo Moskvu od smeća“, koja se pojavila 2005. i Rogozinu i njegovoj partiji je bilo zabranjeno da učestvuju na izborima za moskovsku skupštinu. Rogozin je nedavno „opleo“ Madonu, koja je podržala ruski pank bend „Pusi rajot“ rečima da „svaka bivša kurva želi da drži moralne pridike kada dođe u neke godine, naročito na turnejama u inostranstvu“.

Dmitrij Olegovič Rogozin je rođen 21. decembra 1963. u Moskvi. Diplomirao je novinarstvo i ekonomiju, a doktorsku disertaciju je odbranio iz bezbednosnih studija. Govori francuski, italijanski, španski, engleski, češki i ukrajinski. Oženjen je i ima sina i dvoje unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari