Potpredsednik stranke „Zajedno za Šumadiju“ Saša Milenić izjavio je uoči skupa opozicije u Kragujevcu da stvaranje programske i organizacione političke alternative za Srbiju mora biti inicirano i vođeno kao bazični društveni proces, uz široku socijalnu debatu i učešće velikog broja političkih organizacija društva izvan sfere političkih stranaka.

– Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka, njihova vlada, njihova politika lažnog predstavljanja, krivotvorenja i plagijata, njihove falange za okupaciju totaliteta i partikularno prisvajanje celine, nisu razboleli srpsko društvo, oni su učinak i poodmakli stadijum bolesti, politički izraz jedne starije i dublje socijalne patologije. Zbog toga se oni, objektivno, nalaze ispod nivoa kritike „zatečenog stanja“ koju program političke alternative mora da sadrži. Alternativa jasno pokazuje instrumentalni karakter borbe za političku vlast i doraslost višem zadatku kao stvarnom cilju: stvaranje prostora za održanje i napredak društva – tvrdi Milenić.

On smatra da je Vučićeva vlada „vlada očaja, obrazovana na rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, od 16. marta, sa najnižom izlaznošću birača ikada zabeleženom u nas“.

– Nisu građani Srbije dobili neku bolest pa da ne primećuju pajace na etabliranim pozicijama društvenih autoriteta. Oni su izgubili volju da neproduktivno učestvuju i neprimećeni pripadaju, oni su odustali od zajednice i interesa društva. Vučićeva vlada je vlada kolektivne rezignacije i masovnog individualnog eskapizma. Na nebu iznad Srbije piše: „da rasprodamo šta ima, pa da idemo“, istakao je Milinić i poručio da je neophodno „stvaranje nove političke paradigme za Srbiju“.

Podsetimo da je u Kragujevcu nedavno organizovan neformalan sastanak dela vanparlamentarne opozicije, na kojem su lider LDP Čedomir Jovanović, čelnici ZZŠ Veroljub Stevanović i Saša Milenić, te regionalni prvaci Boško Ničić iz Zaječara, Vladan Vasić iz Pirota i Milan Đokić iz Knjaževca razgovarali o mogućnostima zajedničkog političkog delovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari