"Vučićeva vlast 'pogurala' stavove građana ka smrtnoj kazni": Svetski i Evropski dan protiv smrtne kazne 1Foto: Beta/Dragan Gojić

To što je od 2014. godine u Srbiji velika većina stanovnika za vraćanje smrtne kazne posledica je autoritarne vlasti Aleksandra Vučića, rekao je za Danas advokat Ivan Janković ispred udruženja Srbija protiv smrtne kazne.

Iako je Srbija još pre 20 godina ukinula smrtnu kaznu, rezultati septembarskog ispitivanja javnog mnjenja o podršci ili protivljenju smrtnoj kazni u Srbiji nisu obećavajući. Ako se izuzmu neodlučni, čak 69 odsto ispitanika u Srbiji je za smrtnu kaznu, dok je samo 31 posto protiv smrtne kazne.

– To je u direktnoj vezi sa autoritarnošću ove vlasti, Vučićevog režima i to je globalni trend. Znamo od ranije, stav prema smrtnoj kazni je prediktor autoritarnosti. Kad desnica dođe na vlast onda u celom društvu autoritarnost raste. Imate vođu koji može sve i zna sve, koji je nepobediv kao Putin ili kao Vučić, kaže Janković.

Svetski i Evropski dan protiv smrtne kazne biće obeležen u ponedeljak, a Janković dodaje da je ukidanje smrtne kazne jedna od temeljnih evropskih vrednosti i od početka ukidanja smrtne kazne je uslov pristupanja ne samo EU, već i Savetu Evrope, pa zato često „politički dužnosnici EU govore da je EU zona bez smrtne kazne“.

"Vučićeva vlast 'pogurala' stavove građana ka smrtnoj kazni": Svetski i Evropski dan protiv smrtne kazne 2
Foto: Srbija protiv smrtne kazne

– Paradoks kod nas je da je strateški izbor Evropska unija, ali to se ničim ne dokumentuje i podržava. Niko se neće setiti toga kako je danas Svetski i Evropski dan protiv smrtne kazne i da mi to podržavamo. Strateška usmerenost Srbije prema Evropi je čista laž i to se vidi ne samo prema stavu prema ukrajinsko-ruskom sukobu, nego i prema ovakvim stvarima, naglašava Janković.

"Vučićeva vlast 'pogurala' stavove građana ka smrtnoj kazni": Svetski i Evropski dan protiv smrtne kazne 3
Foto: Srbija protiv smrtne kazne

Na pitanje o tome da li je Srbija na putu da nakon uvođenja doživotne kazne zatvora, vrati smrtnu kaznu, Janković kaže da se „iskreno nada da nismo“.

– To bi bilo komplikovano pravno, jer je Srbija potpisnica brojnih međunarodnih ugovora, a morala bi da istupi iz Saveta Evrope ili pregovora za članstvo u EU, a to bi bilo komplikovano, navodi Janković.

"Vučićeva vlast 'pogurala' stavove građana ka smrtnoj kazni": Svetski i Evropski dan protiv smrtne kazne 4
Advokat Ivan Janković Foto: Medija centar

Imperije i smrtna kazna

– U literaturi se smatra da su imperije sklonije smrtnoj kazni, zato što imperije za razliku od modernih nacionalnih država nemaju nešto po čemu bi se ujedinile. Imperator drži naše živote u svojoj ruci – može vas pomilovati, a može i da to ne uradi. Imperije to rade jer se održavaju strahom i stalno moraju da misle na pobunu, navodi Ivan Janković. On dodaje da je Rusija imala istorijski jednu posebnost, a to je da ima tradiciju abolicionizma, jer je umesto smrtne kazne koristila robiju u dalekim oblastima, Sibiru i da je postojala smrtna kazna u zakonodavstvu ali je izricana retko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari