"Žandarm Vučko nam je rekao da je blizak sa tužiocem": Suđenje Belivukovoj grupi nastavljeno uz burnu raspravu 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je burnom raspravom nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka koja se tereti za sedam ubistava i više drugih krivičnih dela.

Deo današnjeg pretresa obeležio je i ponovljeni predlog Marka Miljkovića za izuzeće postupajućeg tužioca Zorana Babića zbog, kako je naveo, njegove bliske veze sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, žandarmom koji se u poslednje vreme našao u žiži javnosti, ali i Nevenkom Marićem, pukovnikom policije.

Kako je naveo u obrazloženju, on je „već ranije svedočio i ukazao na povezanost“ između Babića, Vučkovića i Marića, te da su sa Vučkovićem došli u loše odnose.

„Družili smo se neko vreme sa Vučkom, ali smo imali probleme i razdvojili smo se. Rekao nam je jednom Vučko, posle ubistva Stankovića, da će sve biti u redu, da on ima veze i da je blizak sa tužiocem“, rekao je Miljković tokom današnjeg pretresa.

Miljković je tražio da se sudu dostavi beleška sa saslušanja žandarma Nenada Vučkovića Vučka u SBPOK-u 2019. godine, tokom kog je Vučković policiji rekao da je uništio dva mobilna telefona ubijenog Aleksandra Stankovića, poznatijeg pod nadimkom Sale Mutavi.

Kako su ranije pisali mediji, Vučković je na tom saslušanju u policiji kazao da je mobilne telefone, kao i druge lične stvari ubijenog Stankovića, preuzeo iz policije uz ovlašćenje Stankovićeve majke. Službenu belešku sa tog saslušanja objavio je pre tri nedelje KRIK.

Saslušanje je tada odrađeno na zahtev tužilaštva u istrazi o ubistvu Stankovića. To je zahtevao tada postupajući tužilac Zoran Babić, koji postupa u postupku protiv Belivuka, a službenu belešku je potpisao pukovnik policije Nevenko Marić, koji je inače vodio istragu o Belivukovom klanu.

Kako je napomenuo, budući da tužilac Babić radi na njihovu štetu, napisao je podnesak glavnom javnom tužiocu za organizovani kriminal Mladenu Nenadiću, ali da nikada nije dobio odgovor, te da je očigledno da „ne želi da postupa po zakonu“.

On je još jednom tokom pretresa pomenuo Marića, tvrdeći da mu je upravo on u prostorijama SBPOK-a oduzeo telefon kojim je navodno komunicirao sa Aleksandrom Vulinom.

Miljković je ponovo tražio i izuzeće predsedavajuće sudskog veća Vinke Berahe.

Ipak, najveći deo vremena tokom današnjeg pretresa prošao je u pokušaju odbrane, kako novopostavljenih po službenoj dužnosti, tako i starih advokata, da se pretres odloži.

Advokatima po službenoj dužnosti bilo je omogućeno nešto više od mesec dana da se upoznaju sa ovim predmetom. S obzirom na to da je predmet zaista obiman i da je već u poodmakloj fazi, većina novoangažovanih advokata tražila je da se suđenje odloži za bar još dva meseca da bi se bolje pripremili.

Dok je većina advokata koji su po službenoj dužnosti danas prvi put pristupila glavnom pretresu tražila odlaganje „zbog kratkog roka za pripremu obimnog predmeta“, advokat Marka Miljkovića, Nikola Jerković ocenio je da bi odlaganje pretresa predstavljalo dobru odluku zbog „ekonomičnosti postupka“ budući da je danas bilo reči i o razdvajanju postupka za pojedine optužene, što je na kraju i odlučeno.

Pojedini advokati koji postupaju u procesu od samog početka istakli su sudskom veću da su optuženi otkazali punomoćja svojim braniocima u afektu, da im nije bilo rečeno kakve to posledice po odvijanje postupka može da ima, jer da su znali, ne bi tako reagovali. Te su zatražili da se optuženima vrate oni branioci koje su otkazali, ne bi li postupak mogao da se odvija nesmetano.

Jasmina Sretenović, novopostavljena advokatica po službenoj dužnosti Miloša Budimira, u više navrata je insistirala da se pretres odloži, te tražila da sudsko veće dva puta odlučuje o tome.

Nakon prvog seta predloga, veće se povuklo da donese odluku, a nakon toga saopštilo da se svi predlozi odbijaju uz obrazloženje da ovakvo postupanje optuženih predstavlja „način za odugovlačenje postupka“.

Advokati su još jednom pokušali da izvrše pritisak da se pretres odloži, a potom i da se u postupak vrate prethodni advokati pojedinih okrivljenih što je, opet nakon povlačenja, u potpunosti odbijeno.

Predsedavajuća Beraha je obrazložila još jednom ovakvu odluku uz reči da su ovakvi postupci optuženih i njihovih branilaca, pokušaj „zloupotrebe i manipulacije opoziva“.

Nakon gotovo sat i po vremena, zvanični deo glavnog pretresa je počeo pregledom pisane dokumentacije.

Iako je bilo predviđeno da svedoči I. K, jedan od Lalićevih agenata na poslovima prodaje i servisa „skaj“ telefona, on se danas na suđenju nije pojavio.

Kako je naknadno istakla predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha, on je sudu dostavio dokumentaciju da nije u mogućnosti da se trenutno odazove pozivu suda zbog bolesti.

Za sutra je zakazan pretres u 14 i 30 na kom će biti predočeni, između ostalog, audio dokazi – snimci presretnutih komunikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari