Nekadašnji predsednik Skupštine opštine Trebinje Božidar Vučurevići zjavio je juče da ga apsolutno ne interesuje optužnica, koju je protiv njega podiglo Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku, niti taj sud, jer je to, kako je rekao, čista nebuloza.

„Pre svega, 1991. sukobila se Jugoslovenska narodna armija (JNA) i hrvatske paravojske na liniji razdvajanja Hrvatske, Crne Gore i Hercegovine. Nisam komandovao tim jedinicima, nisam bio naoružan bilo kakvim topovima, niti sam raspolagao bilo kakvom artiljerijom da bih mogao da vršim granatiranje. Ja sam vršio svoje civilne poslove na koje sam jako ponosan“, naglasio je Vučurević.

On je dodao da je pre pet-šest godina dva puta bio pozivan u Kancelariju Haškog tribunala u Beogradu, gde je predočio celokupnu dokumentaciju i naredbe u kojima jasno stoji da nesrpsko stanovništvo ne sme biti zlostavljano.

Vučurević je naglasio da je izdavao potvrde na osnovu kojih svako ko želi može da napusti područje opštine Trebinje u ratnom periodu legalno i u pratnji. „Imam ubedljivu dokumentaciju i nisam ispao ničim kriv, naprotiv u neku ruku sam pohvaljen zbog toga. Hrvatska bi trebalo da se seti nečeg drugog – 1991. sukobile su se JNA i hrvatske paravojske. Kada je JNA otišla, odnosno kada je Hrvatska priznata kao država, oni su nastavili i dalje da jurišaju na srpsku Hercegovinu. I danas je jedna četvrtina moje opštine okupirana“, istakao je Vučurević.

On je dodao da nakon odlaska JNA nijedan srpski vojnik nije poginuo na hrvatskoj teritoriji, a stotine hrvatskih bojovnika je poginulo na teritoriji Hercegovine. „Sada se postavlja pitanje ko je koga okupirao. I danas je četvrtina moje opštine pod hrvatskom okupacijom i stoga apsolutno ne hajem za njihove optužbe. Raspolažem brojnom dokumentacijom koja može samo njih da optuži“, istakao je Vučurević.

On je dodao da Haški sud tereti i Biljanu Plavšići Momčila Krajišnika, a verovatno će, kako je naveo, i Radovana Karadžića za zločine na području RS u svim opštinama osim Trebinja.

„To je zahvaljujući Božidaru Vučureviću što je davao autobuse, pratnju i propusnice nesrpskom stanovništvu koje je želelo da napusti opštinu u toku ratnih dešavanja. Sačuvao sam stotine kopija tih propusnica koje mogu pokazati na svakom mestu, samo ne pred Županijskim sudom, jer je to sud za koji ja ne hajem“, poručio je Vučurević. On je dodao da je tužiocima Haškog tribunal pokazao i brojne naredbe kojima je omogućeno da oko 500 Hrvata izbeglih nakon sukoba muslimanskih i hrvatskih snaga u Konjicu budu prebačeni preko teritorije opštine Trebinje.

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je juče optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Skupštine opštine Trebinje Božidara Vučurevića zbog, kako se navodi, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Dubrovnika i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika u periodu od 1991. i 1995.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari