Filip Vujanović položio je sinoć na svečanoj sednici Skupštine na Cetinju predsedničku zakletvu čime je i zvanično počeo svoj treći mandat na funkciji predsednika Crne Gore. Vujanović se zakleo na Ustav Crne Gore da će „dužnost predsednika države obavljati savesno i odgovorno, za dobro svih građana“, pozivajući građane da se okrenu jedni drugima.


Čin inauguracije pratila su osporavanja Vujanovićeve pobede na izborima 7. aprila i njegovog prava da se po treći put kandiduje za predsednika Republike. Svečanosti nije prisustvovala kompletna parlamentarna opozicija koja

traži poništavanje predsedničkih izbora. Nisu došli ni poslanici i ministari Socijaldemokratske partije (SDP), manje članice vladajuće koalicije. Iz redova SDP formalnom činu stupanja predsednika na dužnost prisustvovao je jedino lider te partije i predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić koji je i otvorio svečanu sednicu. Inauguraciji su prisustvovali predstavnici državnih institucija i strane diplomate. Ispred Vladinog doma na Cetinju, gde je održana svečana sednica, okupilo se stotinak građana – učesnika „Marša protiv mafije“, koji su protestom iskazali odnos prema vlasti i Vujanoviću.

Grupa građana Crne Gore krenula je na protestni marš od Podgorice do Cetinja juče oko pet časova ujutro, izražavajući na taj način nezadovoljstvo rezultatima aprilskih predsedničkih izbora na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobedio kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović, preneo je na svom sajtu dnevnik Vijesti.

Prema podacima organizatora, u maršu je učestvovalo oko 90 građana, uglavnom mladih ljudi, bez nacionalnih i verskih obeležja. Privrednik Vasilije Miličković je u govoru pred Kombinatom aluminijuma Podgorica rekao da je ta kompanija „karcinom na tkivu Crne Gore“. Miličković je kazao da „postoje indicije da će Filip Vujanović otkazati poslušnost Milu Đukanoviću“ i pozvao učesnike marša da ga odbrane ukoliko to učini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari