Vujović: Iz EI u Nišu čistimo 450 tona istorijskog otpada, iz Srbije 20.000 tona 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je danas u Nišu da će tokom novembra iz kompleksa Elektronske industrije biti uklonjeno 450 tona opasnog otpada, i dodala da u Srbiji u napuštenim fabrikama ima oko 20.000 tona istorijskog otpada.

Prema njenim rečima, istorijski otpad nastao je nakon 2000-te godine, usled neuspešnih privatizacija i stečaja velikog broja fabrika.

„U prethodnom periodu se čistila po jedna vrsta otpada, a sada želimo da sve očistimo. Širom Srbije čistimo sve fabrike, idemo po knjizi koju je radila laboratorija ‘Mol’. Otpad se zbrinjava sukcesivno i trenutno smo na samom početku“, izjavila je Vujović.

Ona je dodala da treba da se rasteretimo istorijskog otpada kako bi sve lokacije na kojima se otpad trenutno nalazi bile konkurentnije na tržištu.

„U Elektronskoj industriji, vidite, sve okolo fabrike rade, ali ne i ove u kojima se otpad nalazi“, kazala je Vujović.

Ona je kazala da će istorijski otpad biti zbrinut po svetskim standardima.

„Operateri kojih ima nekolicina u Srbiji su ti koji zbrinjavaju opasan otpad. Oni ga skladište, a nakon toga izvoze i uništavaju, sve u skladu sa zakonom“, izjavila je Vujović.

Kako je kazala, po novom zakonu i strategiji, operateri imaju pravo tri godine da zbrinjavaju opasni otpad na najbolji mogući način.

Vujović je kazala da ne zna lokacije na kojima operateri zbrinjavaju opasan otpad, ali, kako je istakla nijedan operater u Srbiji ne može da radi bez poštovanja zakona.

„Niko ne bi mogao da dobije dozvolu i papir iz ministarstva da nema adekvatne uslove za tretman, transport i zbrinjavanje opasnog otpada“, kazala je Vujović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da Grad Niš 20 godina apeluje da opasan otpad iz kruga Elektronske industrije bude očišćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari