Vujović: Kumanovski sporazum nije bio kapitulacija 1Foto: N1

Kumanovski sporazum iz juna 1999. godine nije bio kapitulacija, iako postoje ljudi koji bi da termine „kapitulacija“ i „okupacija“ uvedu na širom otvorena vrata, a neki na mala vrata, izjavio je dnas tadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova i jedan od potpisnika tog akta Nebojša Vujović.

Dokument tog Vojnotehničkog sporazuma je bo jedino moguće i izvodljivo rešenje, rekao je Vujović na okruglom stolu „Da li je Kumanovski sporazum pobeda, nerešeno (primirje) ili vojna kapitulacija“, i objasnio da on nije tumač tog papira, nego njegov pisac u izvornom obliku, bez aneksa.

Kako je istakao, papir koji je on napisao otišao je u Savet bezbednosti UN, uključujući i poslednji član koji govori o povratku više stotina policajaca i drugih državnih službenika Srbije na Kosovo.

Vujović je ukazao da je „tapija“ Srbije sadržana u prvom članu Kumanovskog sporazuma, gde stoji da je Kosovo integralni deo SRJ, čiji je Srbija pravni naslednik.

On je upozorio da sa izrazom „kapitulacija“ treba pažljivo baratati, jer je Vojska Jugoslavije Kosovo napustila neporažena, izišlo je na hiljade tenkova, transportera, topova, minobacača i desetine hiljada vojnika.

Kao razlog zašto je trebalo potpisati sporazum Vujović je naveo primer da je predstavnik Rusije Viktor Čemiromirdim tokom pregovora u Kumanovu u jednom trenutku povukao čaršaf sa stola, popadale su čaše i sve ostalo što je na njemu bilo, i potom rekao da će Srbija tako izgledati – „kao ravna daska“.

On je podsetio i da je NATO 25. maja „paukovim mrežama“ onesposobio elektroprenosni sistem Srbije, a imao je i upozoravajuće gađanje brane Perućac.

Da je gađana poslednja velika trafostanica, Srbija ne bi imala struju, nastao bi haos i egzoduz. Posle toga dolaze Čemiromirdin i izaslanik Evropske unije Marti Ahtisari i zato je Vojnotehnički sporazum bio jedino moguće rešenje, zaključio je Vujović.

Analitičar Dušan Janjić rekao je da je vrlo teško Kumanovski sporazum nazvati kapitulacijom, jer on je bio uvod u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i doprineo je izgrađi mira.

To što bi ga neko nazvao kapitulacijom ili nekapitulacijom, rezultat je kampanje koja je usledila. Ovo je bilo džentlmensko rešenje za realnu situaciju na terenu, ocenio je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari