Vujović sa delegacijom BiH: Potrebna regionalna saradnja za rešavanje zajedničkih ekoloških problema 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović razgovarala je danas sa delegacijom Bosne i Hercegovine (BiH), koju u poseti Beogradu predvodi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, o ekološkim pitanjima i unapređenju saradnje u toj oblasti, saopštilo je njeno Ministarstvo.

Vujović je predstavnike BiH upoznala sa aktivnostima koje je Srbija preduzela ove godine za rešavanje problema plutajućeg otpada na Limu i Drini.

„Srbija je posvećena rešavanju višedecencijskog problema otpada koji zagađuje i Lim i Drinu, ali budući da to nije samo pitanje Srbije, već i susednih Crne Gore i Bosne i Hercegovine, potrebno je da unapređujemo prekograničnu saradnju i da zajednički pristupamo rešavanju ekoloških problema koji se tiču svih nas i naših građana“, rekla je Vujović.

Ona je rekla da je „nakon situacije na Potpećkom jezeru i uklanjanja preko 10.000 kubika plivajućeg otpada, formirano Zajedničko telo četiri ministarstva za koordinaciju i saradnju na rešavanju problema otpada na Drini i Limu, kao i radnu grupu za koordinaciju rada lokalnih samouprava u slivovima reka i njihovih pritoka“.

Dodala je da je Ministarstvo zaštite životne sredine preduzelo i konkretne korake u rešavanju problema deponija koje se nalaze uz reke.

„Deponija ‘Stanjevine’ na obali Lima je zatvorena i rekultivisana. U toku je izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši, a nakon što bude puštena u rad sledeće godine otpad iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši se više neće odlagati na nesanitarnoj deponiji u Priboju, koja je rekultivisana“, rekla je Vujović.

Ministarstvo je, kako je navela, izdvojilo sredstva i za postavljanje plutajućih brana na Limu na teritoriji te tri opštine, a uklanjane su i deponije u slivnom području.

Košarac je, kako je navedeno, pozdravio aktivnosti koje su Srbija i Republika Srpska preduzele na sanaciji plutajućeg otpada u proteklom periodu i naglasio potrebu da se u rešavanje ovog problema aktivno uključe i nadležne institucije u Crnoj Gori.

On je predložio da u januaru 2022. godine bude domaćin sastanka nadležnih ministara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore kako bi se definisali budući koraci u rešavanju prekograničnih ekoloških problema.

Košarac je ukazao i na potrebu regionalne saradnje kada je u pitanju implementacija obaveza proisteklih iz usvojene Zelene agende. On je konstatovao da je Srbija regionalni lider u ovim procesima, te da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ dobra platforma za regionalno povezivanje i u ovom segmentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari