Dragocenost u posrnuloj profesiji: Ko je Vuk Cvijić? 1Foto FoNet/ Ana Paunkovic

„Ovo nije najsrećnije vreme za istraživačke novinare. Naprotiv. I upravo zato su novinari kao što je Vuk Cvijić dragocenost u ovoj našoj posrnuloj profesiji“, napisao je pre dve i po godine žiri u obrazloženju nagrade „Aleksandar Tijanić“, koju Udruženje novinara Srbije dodeljuje za borbenost u novinarstvu.

S pravom je žiri konstatovao da Cvijić spada u retku vrstu novinara starog kova koji su zadržali profesionalnu strast i uverenje da je svaka cena mala koju treba platiti u zalaganju za bolje društvo u kome ćemo živeti.

A cenu je platio na način koji ni sam nije očekivao.

Direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević fizički ga je napao i udario pesnicom na ulici u centru Beograda.

„Iznenadio sam se. Nisam očekivao da me fizički napadne neko ko se predstavlja kao novinar. Izgleda da je režim sa onlajn napada na medije prešao na napade na ulici“, rekao je Cvijić za Cenzolovku.

Nije ovo prvi put da je na meti napada. Pre nekoliko godina obili su mu auto i ukrali laptop i dokumentaciju u vezi sa istraživanjima koje je radio. Pre dve godine, nepoznati muškarci su mu u centru Beograda oteli telefon, izbrisali fotografije, da bi mu ga zatim vratili i otišli. Cvijić je bio meta prisluškivanja, još od 2001. kada je radeći u Danasu istraživao sve u vezi atentata na Ibarskoj magistrali.

Zbog pisanja o slučaju Jovanjica, funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović na društvenoj mreži Tviter svojevremeno mu je poručio da će „odgovarati za svaku laž koju je napisao i izgovorio“.

Vuk Cvijić je jedno od najpoznatijih lica istraživačkog novinarstva u Srbiji. Piše o najtamnijim podzemnim tokovima politike, biznisa i kriminala, o radu obaveštajnih službi i neradu sudova, ili kraće – o svemu o čemu je najrizičnije pisati.

Nagradu za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Cvijić je dobio 2019. Članak o hapšenju Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz „Krušika“, bio je samo jedan od argumenata žirija.

Iste godine Cvijića je priznanjem „Laza Kostić“ nagradilo Udruženje novinara Srbije (UNS) – ponovo za vest o hapšenju Obradovića, koja je obeležila 2019.

Novo priznanje NUNS, nagradu „Dejan Anastasijević“, Cvijić je primio 2020, za svežu seriju tekstova o „Aferi Krušik“, a iste godine dodeljeno mu je i priznanje „Katarina Preradović“, namenjena novinarima koji posebno poštuju profesionalne i etičke standarde.

Vuk Z. Cvijić (1972) je profesionalnu novinarsku karijeru započeo u listu Danas 1997. Od 2006. je radio u Blicu kao izveštač i komentator do sredine 2018, kada je prešao u NIN za koji je pisao od 2010.

Početkom ove godine sa većinom članova redakcije tog nedeljnika dao je otkaz novoj vlasnici NIN-a Jeleni Drakulić Petrović, a svoje angažovanje nastavio je u nedeljniku Radar u okviru kompanije United Media.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari