Vuk Cvijić dobitnik nagrade Stanislav Staša Marinković 1Vuk Cvijić: Foto FoNet/ Ana Paunkovic

Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić ovogodišnji je dobitnik nagrade “Stanislav Staša Marinković”, koju redakcija Danasa dodeljuje povodom 9. juna, dana lista. Žiri je konstatovao da je Cvijić u prethodnom periodu pokazao visok profesionalizam i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i novinarsku hrabrost.

Tekstovima u Radaru i NIN-u Vuk Cvijić je u prethodnih godinu dana otkrio brojne činjenice u vezi sa događajima koje je vlast pokušavala da prikrije: slučaj policajke Katarine Petrović iz Valjeva, papire vezane za veštačenje saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Nikola Petrović, tajno praćenje inspektora Slobodana Sente Milenkovića, smrt osumnjičenog u policijskoj stanici u Boru…

Cvijićev novinarski rad je prepoznatljiv i odlikuju ga upravo ovakve priče, pa je zbog toga često meta pretnji. Nedavno je i fizički napadnut, što je izavalo veliku solidarnost javnosti i kolega. Žiri je ocenio da Cvijić svojim profesionalizmom, upornošću i pre svega skromnošću koja ga karakteriše, primer dobre novinarske prakse kakve je sve manje u srpskom medijskom prostoru.

U najužem izboru za nagradu bio je Filip Švarm, glavni i odgovornik urednik nedeljnika “Vreme”, za koga je žiri ocenio da je za 25 godina uredničkog staža u tom listu, a posebno poslednjih godinu dana, pokazao kako se na profesionalan način čuva nezavisna uređivačka politika i pored svih nedaća sa kojima se suočavaju redakcije štampanih izdanja. Ukazano je da Švarm predstavlja jednog od dostojnih naslednika velikih urednika kakav je bio i Stanislav Staša Marinković.

U užem izboru za nagradu “Stanislav Staša Marinković” bili su i redakcija novosadskog portala 021, Ivana Milosavljević iz CINS-a koja je pohvaljena zbog istraživačkog teksta o kol-centru SNS-a i novinarska ekipa Televizije N1 u sastavu Maja Nikolić, Žaklina Tatalović i Mladen Savatović, za istraživački serijal “Mala Krsna – velika seoba”.

Ove godine žiri je radio u sastavu: Dragana Obradović (predstavnica prošlogodišnjih laureata, redakcije BIRN-a), Dragana Marinković (supruga Staše Marinkovića), Marko Šelić Marčelo, muzičar i kolumnista, Slobodan Georgiev, urednik Dnevnika TV Nova S, te predstavnici redakcije Danasa Ljiljana Bukvić, Aleksandar Roknić i Dragoljub Petrović (predsednik žirija).

Vuk Cvijić dobitnik nagrade Stanislav Staša Marinković 2
Foto: A. Roknić

Žiri je odluku doneo većinom glasova.

Nagrada će biti uručena na prigodnoj svečanosti povodom 27 godina od izlaska prvog broja lista Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari