Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je juče u Teheranu da je Srbija korak bliže dobijanju većine za inicijativu da Generalna skupština UN u septembru usvoji rezoluciju kojom bi se od Međunarodnog suda pravde zatražilo mišljenje da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je juče u Teheranu da je Srbija korak bliže dobijanju većine za inicijativu da Generalna skupština UN u septembru usvoji rezoluciju kojom bi se od Međunarodnog suda pravde zatražilo mišljenje da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Jeremić je u izjavi, po završetku prvog dana ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih, rekao da će borba biti teška, jer ne bi trebalo potcenjivati velike otpore inicijativi Srbije koje dolaze od moćnih zemalja. On je ocenio da je prvi dan ministarske konferencije, tokom kojeg je imao više bilateralnih razgovora sa šefovima diplomatija Alžira, Maroka, Urugvaja, Kenije, Južnoafričke Republike, Indonezije, Filipina, Sirije, Tunisa, kao i sa predstavnicima delegacija mnogih zemalja, protekao izuzetno uspešno.
Jeremić je najavio da će nastojati da do kraja ministarske konferencije obezbedi većinu glasova za rezoluciju koju Srbija planira da podnese na Generalnoj skupštini UN. „Kako sada stvari stoje, izgleda da će u zaključke teheranske konferencije ući podrška Generalnoj skupštini da traži mišljenje od Međunarodnog suda pravde za sva pitanja koja se tiču odbrane međunarodnog prava“, rekao je Jeremić. On je precizirao da to uključuje i rezoluciju koju će Srbija podneti u septembru.
„Ukoliko to bude zaključak konferencije u Teheranu, možemo da kažemo da smo napravili odličan posao i da to predstavlja povratak Srbije na globalnu diplomstku scenu“, naglasio je Jeremić. Prema rečima Jeremića, posle njegovih razgovora u Teheranu, prevladava mišljenje da je inicijativa Srbije pred Generalnom skupštinom UN akcija male zemlje koja štiti svoje nacionalne interese i brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet posezanjem za međunarodnim pravom. Jeremić je podsetio da je to jedan od principa na kojima počiva Pokret nesvrstanih, organizacija koja okuplja više od 100 zemalja članica.
U međuvremenu, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad optužio je SAD i druge velike sile, u svom govoru na sastanku Pokreta nesvrstanih, za širenje nuklearnog naoružanja, side i drugih globalnih bolesti, kao i za iskorišćavanje UN i drugih organizacija za svoje sopstvene potrebe. Prema rečima Ahmadinedžada vreme je na strani siromašnih zemalja. „Velike sile su pri kraju svoje moći, a svet je na ivici da uđe u novu obećavajuću eru“, izjavio je Ahmadinedžad. Naročito je kritikovao podizanje optužnice protiv sudanskog predsednika Omara al Bašira za zločine u Darfuru. Umesto optužbe protiv Bašira, tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu trebalo je da podigne optužnicu protiv izraelskog lidera zbog ubistva političkih oponenata i uvođenja blokada Palestincima.
Više od 100 država članica Pokreta nesvrstanih deli kritičke poglede povodom SAD i razvijenih zemalja. U nacrtu dokumenta koji bi ministri trebalo da odobre na samitu oslikava se jaz između bogatih i siromašnih zemalja. „Bogate i uticajne zemlje sveta imaju preterani uticaj u rešavanju prirode i smera međunarodnih odnosa, uključujući i trgovinske i ekonomske odnose. Članice nesvrstanih protive se jednostranom uvođenju mera bogatih država, upotrebu sile, pretnji i pritisaka u cilju postizanja sopstvenih političkih ciljeva“, navodi se u nacrtu dokumenta. Takođe se osuđuju „kategorizacije zemalja kao dobrih ili zlih prema jednostranim i neopravdanim kriterijumima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari