Šef Akcionog tima za hapšenje haških begunaca Vladimir Vukčević rekao je juče da je državni zadatak broj jedan da se Ratko Mladić i Goran Hadžić nađu u Hagu.

– Kada se Mladić i Hadžić budu našli u Hagu Srbija će moći da stane u red država koje su učinile veliki napor da se kroz svoje institucije suoče sa sopstvenom prošlošću – poručio je Vukčević sa skupa „Međunarodni krivični sud – od Rima do Kampale“ koji se održava u Beogradu. On je podsetio da su od ukupno 46 haških optuženika 44 prosleđena Tribunalu u Hagu.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je juče da Srbija ima kapacitete i da je spremna da preuzme osuđene pred tim sudom kako bi izrečenu kaznu odslužili u našoj zemlji.

Ministarstvo pravde intenzivno razmatra mogućnost da sa MKS potpiše Sporazum o preuzimanju osuđenih lica, napomenula je Malovićeva i ukazala da bi to bilo od višestrukog značaja za Srbiju, kao i da bi istovremeno predstavljalo još jednu potvrdu naše opredeljenosti da se ojača saradnja sa tim sudom.

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu bavi se procesuiranjem ratnih zločina počinjenih na teritorijama država potpisnica Rimskog statuta. Za razliku od Haškog tribunala koji je „ad hoc“ institucija privremenog karaktera osnovana samo za suđenja optuženima za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije i Ruande, MKS ima karakter stalnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari