Vukčević: Narod je žrtva političara 1Foto: Mediacentar

Narod u regionu je žrtva političkih elita, ali smo sami krivi jer smo ih birali, ocenio je za Novi magazin bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji navodi da je glupost da je Haški tribunal trebalo da doprinese pomirenju.

Sud sudi, tužilac tuži. Tužilaštvo iznosi tvrdnju, a sud daje odgovor presudom. Da li će to doprineti poverenju zavisi od političara kako će to da iskoriste, rekao je Vukčević.

Sud vodi računa o dokazima i tačka. Sud donosi pravdu, a ne pomirenje, rekao je on i izrazio nadu da će domaća sudstva u regionu biti sposobna da nastave posao Tribunala.

Što se tiče aktivnosti našeg Tužilaštva, dodao je Vukčević, ne sviđa mi se što se rade predmeti još iz mog vremena – Srebrenica i Štrpci.

Za to su, ocenio je on, odgovorni promašaji republičkog javnog tužioca, koji nije postavila vršioca dužnosti, i način na koji sam ja razrešen. Sve je išlo protiv Tužilastva za ratne zločine koje je pokazalo rezultate.

Vukčević je rekao da u slučaju samoubistva Slobodana Praljka u Haškom tribunalu zamera Sekretarijatu propuste, koji su se i ranije događali.

On je naveo da se i ranije unosilo svašta, kružile su razne priče oko smrti Slobodana Miloševića i samoubistva vešanjem Babića.

Hrvatima je teško palo što je presuđeno da je politički i vojni vrh deo udruženog zločinačkog poduhvata i tu je obelodanjena njihova motivacija da se stvori „velika Hrvatska“ na račun BIH, ocenio je Vukčević.

Vukčević je rekao da će, kao i njegova koleginica Nata Mesarović, povesti sudski postupak zbog odluke Advokatske komore da ga ne primi u članstvo, dodajući da se radi o osveti onih koji nisu ostavili traga u pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari