Vuletić o hapšenju Belivukove supruge i tašte: Aferu zatrpavaju aferom 1Belivuk, hapšenje Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Vladimir Vuletić, profesor prava i nekadašnji potpredsednik FK Partizan, ocenjuje za Danas da su jučerašnja hapšenja supruge i tašte Veljka Belivuka, osumnjičenih za pranje novca, obično zamajavanje naroda, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „u protekla dva dana izgubio dve bitke“, pa je nečim morao da „zamaskira poraze“.

– Kada narod pobedi, i kada još jednu pravosnažnu presudu on izgubi, onda to neko mora da plati. Jedna tašta i jedna žena, njegova su afera za sva vremena – u svom stilu ocenjuje Vuletić.

Profesor objašnjava da se prvi Vučićev poraz odnosi na povlačenja spornog zakona o eksproprijaciji pod pritiskom naroda, a drugi na pravosnažnu presudu koju je Vuletić juče dobio protiv Srpskog telegrafa zbog, kako kaže, lažne prepiske u kojoj se on dovodi u vezu sa maloletnicima, pa ga je predsednik zbog toga, javno, mesecima nazivao pedofilom.

– Pravosnažna presuda potvrđuje odluku prvostepenog suda iz maja ove godine da je takozvana moja prepiska iz 2018, koju je jedino objavio Srpski telegraf – lažna, izmišljena i falsifikovana. Ta prepiska je nastala nakon što sam te godine otkrio veliku aferu u Fudbalskom savezu Srbije, da disciplinska komisija koja je tada kažnjavala Partizan, nije zasedala u onom obimu i sastavu predočenom u zapisniku. Jedna članica je bila odsutna – ukazuje Vuletić.

Potom je, dodaje, usledila „odmazda“ u vidu objavljivanja njegove navodne prepiske, a zatim i kampanja o „pedofilskoj“ aferi u Partizanu.

– To je poslužilo Vučiću da u poslednjih devet meseci govori o jednom univerzitetskom profesoru kao pedofilu. Nema ni jednog drugog osnova za to, sem lažne prepiske koju je objavio navedeni tabloid. Ovo je velika pobeda, ali ne samo za mene, već i za sav slobodouman, građanski narod u Srbiji. I poruka da pravda još uvek postoji – ističe Vuletić.

On dodaje i da je narod poslednjih meseci na protestima pokazao da prestaje da se plaši a da strah jenjava i kod pravosudnih organa.

– Kada Vučić preksinoć priznaje onakvu pobedu naroda a tada je znao i za moju presudu, koja mi je juče stigla, onda neko drugi mora da plati to. Da se afere zatrpavaju aferama. To je čuveni modus operandi ove vlasti, da se skrene malo pažnja sa njegova dva ozbiljna poraza i da se narod sada „uplaši“ od jedne tašte i jedne žene – zaključuje Vuletić.

Da ima problematičnih stvari u vezi sa jučerašnjim hapšenjem članova porodice kriminalnog klana osumnjičenih za pranje novca, smatra i novinarka KRIK-a Bojana Jovanović.

– Ovo je prvo hapšenje zbog sumnje na pranje novca, a zanimljivo je da ni Belivuk ni drugi članovi njegove grupe koji su optuženi za monstruozna ubistva nisu dovođeni u vezu sa ovim krivičnim delom, ocenjuje Jovanović za Danas.

Naime, supruga i tašta Veljka Belivuka, optuženog za organizovanje kriminalne grupe koja je izvršila pet brutalnih ubistava, uhapšene su zbog sumnje da su duži vremenski period prale novac za ovu kriminalnu grupu.

Osim njih, privedena je i supruga Belivukovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića, kao i vanbračna supruga još jednog optuženog člana grupe. One su, kako se sumnja, na svoje ime kupovale nepokretnosti i vredne stvari novcem za koji tužilaštvo veruje da potiče od ilegalnih poslova kriminalne grupe koju je osnovao Belivuk, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tužilaštvo je još u februaru ove godine, nakon hapšenja Belivuka i njegovih saradnika, pokrenulo postupak kako bi ispitalo tokove novca ove grupe, ali je ovo prvo hapšenje koje ima veze sa pranjem novca.

S obzirom da je hapšenje usledilo mnogo nakon što je pokrenuta istraga, kao i činjenica da su u pitanju najbliži članovi porodice Belivuk i još dvojice optuženih, našoj sagovornici deluje da je ovo i maksimum ili blizu maksimuma onoga što će tužilaštvo i policija da urade u ovom slučaju.

– Tome u prilog govori i činjenica da Belivukova grupa nije optužena za prodaju velikih količina droge ili bavljenje nekim drugim ilegalnim aktivnostima kojima je mogla da zaradi veliku količinu novca. Zbog toga ne očekujem da će za pranje novca biti otvorena velika istrage i da će biti otkrivene velike količine opranog novca kao što je to recimo slučaj u postupku protiv Darka Šarića – smatra Bojana Jovanović.

Optužnica

Veljko Belivuk i Marko Miljković su u pritvoru u kome čekaju početak suđenja. Oni su optuženi za organizovanje kriminalne grupe koja je na brutalan način ubila petoricu muškaraca, uglavnom pripadnika suparničkih kriminalnih grupa. Žrtve su na prevaru kidnapovali i odvodili u kuću u beogradskom naselju Ritopek, a tamo ih mučili i ubijali, piše u optužnici Specijalnog tužilaštva. Osim ubistava, kriminalnoj grupi se na teret stavlja i mučenje jedne osobe, prodaja droge i nezakonito posedovanje oružja. Istraga je nedavno proširena na još jedno, šesto ubistvo, podseća KRIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari