Vulin: Država će zadržati kontrolu nad odbrambenom industrijom 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Država će sačuvati kontrolu nad kompanijama iz Odbrambene industrije Srbije, jer strano uladanje u njih može biti samo do 49 odsto vrednosti kapitala, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u Skupštini Srbije, gde se vodi načelna rasprava o setu zakona iz oblasti odbrane.

To nije privatizacija, već dokapitalizacija i država ostaje većinski vlasnik, a suština je da tehnički unapredimo tu granu indrustrije jer oružje postaje se složenije, naveo je Vulin, naglasivši da ulazak stranog kapitala neće dovesti do otpuštanja radnika, već do novih zapošljavanja.

On je precizirao da jedan strani vlasnik neće moći da ima više od 15 odsto vlasništva, a moraće da prođe rigoroznu bezbednosno kontrolu i ocenu da li je to ulaganje u interesu Srbije.

Govoreći o učešću pripadnika naše vojske u mirovnim misijama, Vulin je rekao da to ima i političko-ekonomski značaj.

Objasnio je da se često odlazi u zemlje koje će morati da se obnavljaju, pa je dobro imati kontakte i pozvati se na zasluge za uspostavljenje mira kada dođe vreme za privredu.

Odbacujući primedbe da izmenom zakona direktor Bezbedenosno informativne agencije dobija prevelika ovlašćenja, on je rekao da će se sada samo transparentno urediti ono što je rađeno kroz interna dokumenta.

Poslanica Demokratske stanke Srbije Gorica Gajić je rekla da je vreme da se prekine praksa da se tako važni sistemi drže pod kontrolom vladajuće političke garniture.

Na taj način, naglasila je, rizikuje se da se sistemi kao što su BIA i vojska, a samim tim i država, stave pod kontrolu neke stranke.

Poslanik Dveri Zoran Radojičić je negodovao što je više zakona spojeno u jednu tačku za raspravu i što se usvajaju po hitnom postupku, jer se time, kaže, izbegava javna rasprava.

Poslanik Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović je ocenio da naši vojnici odlaze uglavnom na prostore gde su zamrznuti konfolikti, pa ne vidi zašto se žuri kad je u pitanju rešavanje kosovskog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari