Vulin: Mi smo vojno neutralna zemlja 1Foto: FoNet / MOD

Mi smo vojno neutralna zemlja, vežbaćemo sa svima od kojih možemo nešto da naučimo, a to znači i sa predstavnicima NATO i sa predstavnicima ODKB i sa predstavnicima oružanih snaga SAD i sa predstavnicima oružanih snaga Ruske Federacije, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, Vulin je obišao pripadnike 4. brigade Kopnene vojske u kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“, posetio je i Spomen-sobu 4. brigade Kopnene vojske i prisustvovao pokaznoj vežbi 46. tenkovskog bataljona u toj kasarni.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavi ministra spoljnih poslova Letonije koji je rekao da se za zemlje koje vežbaju sa Rusijom dovodi u pitanje budućnost u EU, Vulin je istakao da zvaničnik iz Letonije nije prvi koji pokušava da vodi našu spoljnu politiku i nije prvi koji pokušava da odlučuje šta će raditi naša vojska, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je naglasio da „mi samostalno odlučujemo o našoj spoljnoj politici i da samostalno odlučujemo o svojoj vojnoj saradnji“.

Upitan da prokomentariše nedavno hapšenje u selu Mušotište na Kosovu i Metohiji, Vulin je naglasio da kada god se dođe do pitanja Zajednice srpskih opština, kada se god dođe do toga šta sve albanska strana nije uradila kada je u pitanju sprovođenje Briselskog sporazuma, onda se nađe neki Srbin koji treba da svojim hapšenjem i svojim stradanjem skrene pažnju od svega toga.

To takvo ponašanje Prištine samo govori da joj nije stalo do dijaloga, da joj nije stalo do sprovođenja Briselskog sporazuma i svega onoga što čini uslove da bi život na prostoru Kosova i Metohije bio bolji i sigurniji, naglasio je Vulin.

Ovo više nije pitanje ni za nas, ovo, skoro, nije pitanje ni za Prištinu, jer znamo da su se uvek tako ponašali, ovo je pitanje za onoga ko garantuje Briselski sporazum i pitanje za EU da nam kaže dokle i da li će tolerisati ovakvo nasilje, istakao je Vulin.

Govoreći o radovima na strelištu Vrtogoš i saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja, izjavio je da je Vrtogoš jedan od prioritetnih objekata vojne infrastrukture, za povećavanje naših operativnih kapaciteta za obuku i za nastavu, koji se završava.

Kada završimo Vrtogoš onda ćemo moći da kažemo da je baza „Jug“ sigurno regionalni centar za obuke, naročito kada su u pitanje mirovne operacije, objasnio je on.

U Vrtogoš smo do sada uložili nekih 59,7 miliona dinara i uložićemo još 212 miliona dinara. Želim da se zahvalim oružanim snagama SAD koje su nam obezbedile donaciju od oko 900.000 dolara, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, rok za završetak radova na strelištu Vrtogoš je 2018. godina i do sada se poštuje dinamika radova.

Vulin je rekao i da pripadnici sistema odbrane povećanje plata mogu da očekuju do kraja godine.

Plate će biti povećane za 10 procenata u Vojsci Srbije, rekao je Vulin i dodao da to neće biti jedina mera koja će poboljšati kvalitet života pripadnika Vojske Srbije.

Govoreći o bezbednosnom stanju na jugu Srbije i u Kopnenoj zoni bezbednosti, ministar odbrane je ocenio da je bezbednosna situacija stabilna i mirna i pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari