U Požarevcu je u sredu obeležena deveta godišnjica smrti nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića (1941-2006), u dvorištu porodične kuće u Nemanjinoj 41. Počast su mu odali potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić, ministar rada Aleksandar Vulin, bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović, bivši socijalista Milorad Vučelić , bivši direktor „Politike“ Dragan Hadži Antić, ministar spoljnih poslova u vreme Miloševića, Živadin Jovanović, socijalisti Braničevskog okruga na čelu sa predsednikom Slobodanom Jovićem, članovi udruženja „Sloboda“, ali i lider radikala, Vojislav Šešelj.

Prvi od političara na Miloševićevom grobu došao je ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandar Vulin koji je položivši venac poručio da je Slobodan Milošević dva puta bio predsednik Srbije i svaki put je izabran demokratski velikom većinom naroda i da je to odluka Boga. „Srbija nije zaboravila svog prvog, demokratski izabranog predsednika u svojoj istoriji. Slobodan Milošević je dva puta bio predsednik Srbije i svaki put je izabran velikom većinom. Narod u demokratiji ne može da pogreši. Kakva god da je odluka naroda to je odluka Boga. Milošević nije bio nepogrešiv, posebno je grešio kada su u pitanju njegovi prijatelji i saradnici, ali su ga zato neprijatelji nepogrešivo izabrali. Svaki neprijatelj Slobodana Miloševića bio je i istinski neprijatelj Srbije“, rekao je Aleksandar Vulin i dodao da je došao kao predsednik Pokreta socijalista.

Vojislav Šešelj je prvi put obišao grob Slobodana Miloševića u dvorištu porodične kuće u Požarevcu. Miloševića je nazvao iskrenim prijateljem kome je danas počasti trebalo da oda čitav državni vrh, a ubijenog premijera Zorana Đinđića izdajnikom i mafijašem. Šešelj je u pratnji Nemanje Šarovića položio venac, nakon čega je novinarima rekao da je potresen zbog načina na koji se obeležava godišnjica njegove smrti. „Sramota je za Srbiju da se jednom haškom heroju ne odaju državne počasti, a odaju se kriminalcima i mafijašima, izdajnicima poput Zorana Đinđića. Danas je čitav državni vrh morao da bude ovde jer Slobodan Milošević je ubijen jer je branio srpske nacionalne interese“, rekao je lider radikala.

Upitan da li će narednog dana da obiđe i Đinđićev grob u Beogradu Šešelj je odgovorio odrično. Njegove reči da će na Đinđićev grob možda poslati svog zamenika Nemanju Šarovića sa glogovim kocem u rukama, izazvale su burno oduševljenje okupljenih na Miloševićem grobu, čak i pojedinih novinara.

Mrkonjić je predvodio delegaciju SPS-a koja je na godišnjicu njegove smrti obišla grob u dvorištu porodične kuće u Požarevcu i položila vence, bez zvučnih imena u delegaciji od desetak članova. Mrkonjić kaže da je Dačić u inostranstvu, a ostali na takođe važnim državnim zadacima. „Pa, ko bi trebalo da bude viđeniji od dva člana predsedništva, Milan Janić, Mira Dragojević, žena mu je bila sekretarica. Dačić je danas na vrlo važnom državnom zadatku u Zagrebu, a svi ostali na drugim zadacima. Svi poštuju njegovo delo“, istakao je bivši ministar. Mrkonjić je ponovio da je u kontaktu sa članovima Miloševićeve porodice koji nisu u zemlji, Mirom Marković, Markom i Marijom Milošević, kao i da je obaveza države da im omogući povratak u Srbiju.

– Najveći problem porodice je odnos prema njima. Krajnje vreme je da ljudi koji su danas u vrhu zemlje, koji su bili njegovi saradnici u raznim fazama, stvore uslove da se porodica vrati u zemlju i da oni bar mogu da dođu na grob. To jeste obaveza države i građana ove zemlje prema liku i delu Slobodana Miloševića. U Nemanjinoj 41, poštu Miloševiću odalo je i više stotina građana iz svih krajeva zemlja, kao i njegova snaja Milica Gajić i unuk Marko, koji su se na kratko pojavili. Poštu Miloševiću odao je i njegov verni pratilac Senta Milenković, koji ga je pozdravio salutiranjem. Milošević je izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, 28. juna 2001. godine, a u njegovom pritvoru umro je 11. marta 2006. godine. Sudski proces, koji se vodio na osnovu optužnica za zločine na Kosmetu, u Hrvatskoj i BiH, počeo je 12. februara 2002, a okončan nakon Miloševićeve smrti, 14. marta 2006. godine.

Glogov kolac za Đinđića

Upitan da li će narednog dana da obiđe i Đinđićev grob u Beogradu Šešelj je odgovorio odrično. Njegove reči da će na Đinđićev grob možda poslati svog zamenika Nemanju Šarovića sa glogovim kocem u rukama, izazvale su burno oduševljenje okupljenih na Miloševićem grobu, čak i pojedinih novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari