Vulin ne nosi uniformu, već zaštitno-tehničku odeću 1Foto: MOD

Ministar odbrane Aleksandar Vulin često nosi crnu uniformu što, prema tvrdnjama Vojnog sindikata, predstavlja povredu zakona. U Ministarstvu odbrane kažu za Insajder da nije u pitanju vojna uniforma, već zaštitno-tehnička odeća i da se njeno nošenje ne protivi zakonu.

Vojni sindikat tvrdi da ministar obrane noseći crnu uniformu, uporno krši Zakon o Vojsci, ali i Pravilnik o vojnim uniformama i oznakama činova Vojske Srbije.

Sindikat je nedavno uputio otvoreno pismo ministru odbrane Aleksandru Vulinu navodeći da je crna uniforma koju nosi “nepoznate namene i porekla, koju ne prepoznaju propisi Vojske Srbije, niti zakoni ove zemlje“, podseća Insajder.

Prema Zakonu, osim pripadnika Vojske, uniforme mogu da nose ministar i predsednik prilikom poseta jedinicama ili vojnih vežbi, ali kako u Sindikatu tvrde, to ni u jednom slučaju nije sasvim crna uniforma kakvu Vulin nosi.

Ministarstvo: Radno-zaštitna oprema, domaće proizvodnje, ali ne vojna

Iz Ministarstvu odbrane za Insajder odgovaraju da crna garderoba ministra Vulina nije vojna uniforma, već zaštitno-tehnička odeća, i da se njeno nošenje ne protivi zakonu. U odgovoru Ministarstva zbunjuje ipak to što prvo navode da u vojsci postoji i zaštitno- radna oprema, da ministar nosi zaštitno- radnu, ali ne i vojnu.

Iako tvrde da nije reč o vojnoj opremi, u odgovoru navode da je odeća koju ministar Vulin nosi domaće proizvodnje – iz fabrike Jumko iz Vranja.

Istovremeno, za navedene tvrdnje iz Ministarstva nisu dostavili i dokaze jer, prema informacijama dostupnim na internetu, ključni dokument na koji se u odgovoru pozivaju nosi oznaku „poverljivo“, a donosi se na predlog samog ministra odbrane.

„Pravilnikom o opštim logističkim potrebama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije (SVL, br.31/11) definisano je da su u Vojsci Srbije u upotrebi sledeće vrste odeće: vojne uniforme, radna, zaštitno-radna, specijalna, službena i sportska oprema. Odeća koju je nosio ministar Vulin pripada kategoriji radne, zaštitno-radne odeće i ne predstavlja vojnu opremu. To nije letački kombinezon koji sa oznakama mogu da nose samo piloti, tenkovski kombinezon koji mogu da nose samo tenkisti ili neka od formi svečanih uniformi koji se nose u posebnim prilikama i sa oznakama roda, škole i čina. Zaštitno radna odeća nosi se bez oznaka činova, sa oznakama Ministarstva odbrane i imenom korisnika. Proizvođač je Jumko Vranje i identičnu radno zaštitnu opremu nose državni sekretari i pomoćnici ministra odbrane“, stoji u prvom delu odgovora Ministarstva.

U nastavku dodaju i da su uniforme nosili i prethodnici ministra Vulina na toj funkciji, uz prateće fotografije. Međutim, na fotografijama koje su nam dostavili funkcioneri nose drugačije, uglavnom maslinasto- zelene uniforme. O svim ovim nijansama, o upotrebi uniformi i oznaka, u svakoj vojsci strogo se vodi računa.

„Pre ministra odbrane Aleksandra Vulina, takvu uniformu su nosili i prethodni ministri: Boris Tadić, Dragan Šutanovac, Bratislav Gašić i Zoran Đorđević, kao i državni sekretari i pomoćnici ministra. Ministar odbrane kao i predsednik države i Vrhovni komandant imaju pravo da nose službenu kamuflažnu uniformu sa posebnim oznakama u precizno određenim prilikama. Koristimo još jednom priliku da vam skrenemo pažnju da se ministar odbrane Aleksandar Vulin striktno pridržava zakona u svakoj pa i u ovoj prilici“, navodi se još u odgovoru Ministarstva odbrane Insajderu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari