Vulin: Neutralnost kao dugoročno opredeljenje 1

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas na sastanku sa komandantom Savezničke komande za operacije generalom Kurtisom Skaparotijem da je
naše dugoročno strateško opredeljenje da zadržimo status vojno neutralne države.

S druge strane Srbija je voljna da sarađuje sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa i bezbednosti.

S tim u vezi on je isgtakao da se saradnja sa NATO uspešno realizuje u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir.

Svesni smo značaja vaše komande, s obzirom na njene nadležnosti i zonu odgovornosti, koja praktično obuhvata ceo svet, pa smatramo da održavanje redovnih kontakata na najvišem nivou ima suštinski značaj s aspekta izgradnje mira i stabilnosti u regionu, rekao je Vulin.

Pored saradnje u okviru Partnerstva za mir, na sastanku je bilo reči i o direktnoj saradnji Vojske Srbije i KFOR, koja je na odličnom nivou, što se potvrđuje kroz redovne sastanke načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR i veliki broj zajedničkih aktivnosti.

Vulin je zahvalio na ulozi koju Alijansa ima u kontigentu KFOR i naglasio da je reč o jedinoj instituciji koju smatramo odgovornom za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.

Nema vojske na KiM osim KFOR. Ta odgovornost ne može biti preneta na bilo koju drugu instituciju ili organizaciju, pa očekujemo da se i na nivou Alijanse zauzme stav da je neprihvatljiva izmena mandata i transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, kazao je Vulin, prenelo
je Ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari