Vulin: Proširena oblast interne vojne tajne 1Aleksandar Vulin Foto: Ministartsvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin doneo je odluku da se elementi i postupak po kojem se obavlja procena bezbednosti tajnih podataka u Ministarstvu i Vojsci Srbije proglasi vojnom tajnom i označi stepenom „Interno“, objavljeno je u najnovijem broju Službenog vojnog lista.

U obrazloženju odluke stoji da je utvrđeno je da bi otkrivanje neovlašćenom licu, zloupotrebom ili uništavanjem podataka o elementima i postupku po kojem se vrši procena bezbednosti tajnih podataka u Ministarstvu i Vojsci, nastala šteta za rad i obavljanje zadataka.

Ta šteta bi, kako je istaknuto, za posledicu mogla imati smanjenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Ministarstva. Odluka o proširenju „interne tajne“ je doneta na osnovu procene o mogućnosti nastanka štete po interese Srbije i Ministarstva odbrane, predviđene Zakonom o tajnosti podataka i Uredbe o bližim kriterijumima za određivanje stepena tajnosti „Poverljivo“ i „Interno“.

Zakon o tajnosti podataka predviđa da se stepen tajne „Interno“ određuje radi sprečavanja nastanka štete za rad i obavljanje zadataka i poslova organa javne vlasti koji ih je odredio. Prema zakonu, bliže kriterijume za određivanje stepena tajnosti „Poverljivo“ i „Interno“ određuje Vlada, na predlog nadležnog ministra ili rukovodioca organa javne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari