Vulin: Rumunija uvek uz Srbiju 1Foto: FoNet/ MOD

Srbija zna koliko joj podrška rumunskog naroda znači, znamo koliko međunarodno pravo može da zahvali Rumuniji zato što se jedna tako važna i velika zemlja striktno pridržava međunarodnog prava, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Rumunija na taj način čuva pravo Srba na Kosovu da žive na svojoj zemlji, a državi Srbiji omogućava da veruje da će međunarodno pravo na kraju nadvladati silu, rekao je Vulin posle susreta sa ministrom odbrane te zemlje Mihajom – Viorelom Fiforom i potpisivanja Sporazuma o saradnji.

On je dodao da se „najdublje zahvaljuje“ rumunskoj Vladi i narodu na poziciji kada je u pitanju Kosovo, kao i principijelnoj poziciji i pomoći na evropskom putu Srbije.

Gde god je bilo potrebno, Rumunija je bila uz Srbiju, napomenuo je Vulin.

On je zahvalio i na podršci i razumevanju Rumunije na politici vojne neutralnosti Srbije i „potrebi da budemo svoji na svome, da jačamo svoju odbranu i da nismo pretnja nikome“.

Potpisivanjem sporazuma o odbrani obavezali smo se na još bolju komunikaciju i saradnju i to je nešto što znači značajan napredak u odnosima naših zemalja i armija, konstatovao je Vulin.

Na sastanku je, kako je naglasio, razgovarano i o oblastima u kojima dve zemlje imaju zajedničke brige – „posledice migrantske krize, religijski fanatizam, organizovani kriminal“.

Fifor je ocenio da je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti odbrane važno za obe zemlje, jer je Srbija jedan od najboljih prijatelja Rumunije, sa tradicionalno dobrim partnerskim odnosima.

On je rekao da je sa Vulinom razgovarao o bilateralnoj saradnji, kao i o bezbednosnim izazovima, jer je za njegovu zemlju region Zapadnog Balkana od strateške važnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari