Vulin o spiskovima i Severini: U mojoj zemlji nisi dobrodošla (VIDEO) 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je kako nije sam pravio spiskove onih koji nisu dobrodošli u Srbiju, već da su oni bili sačinjeni na osnovu bezbednosne procene.

„Nikad niko ne sastavlja sam, imate nadležne organe koji kažu taj i taj može da bude bezbednosni rizik za našu zemlju zato i zato, i onda to uradite i to pokažete. Uostalom svaka zemlja ima suvereno pravo da neki ljudi nisu dobrodošli na njenoj teritoriji, čak ne mora ni da objašnjava“, rekao je Vulin na Palama gde je prisustvovao obeležavanju Velike Gospojine, slave te opštine u Republici Srpskoj.

On je upitao novinare nakon koliko sekundi bi mu bio zabranjen ulaz u Izrael ukoli bi izjavio da nad Jevrejima nije počinjen holokaust u Drugom svetskom ratu.

„Svaka zemlja ima svoje samopoštovanje. Ne možete da pravite spotove u kojima nosite ustaške uniforme, i pravite se da je to simpatično, baš je kul, što kažu deca. I ja ne smemem da vam kažem nisi bar dobrodošla u moju zemlju!? Evo, u mojoj zemlji nisu dobrodošla, možda je to super u Hrvatskoj, ali u Srbiji nisi dobrodošla“, rekao je Vulin, aludirajući na slučaj pop pevačice Severine, koja je u nedelju više sati zadržana na srpskoj granici, prenosi N1.

Dodao je i kako su svi koji „javno pljuju“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tajno pokušali tog istog Vučića da mole da ih u Srbiju pusti, jer „gube mnogo novca“.

„Jer sve se vrti oko novca, i sve im je novac. Ako su ubeđeni u to što misle o Srbima i što govore o Srbima – da smo genocidan narod, da treba da plaćamo ratnu štetu – pa što dolaziš u tu Srbiju!? Ja da mislim tako loše o ljudima u BiH, ja ne bih nikada dolazio u Sarajevo, ja nikad ne bih došao. Ali oni očigledno misle tako loše, ali kad su pare u pitanju onda se malo promene“, ocenio je Vulin.

„Nisam hteo da preuzmem taj bezbednosni rizik da se neko osveti tom momku“

Naglasio je da iza odluka o zabrani ulasku u Srbiju stoje isključivo bezbednosni razlozi.

„Odmah da vam pojasnim – neki momak je pevao i bio jako ponosan što je pevao ‘Nema popa da sveti Vodicu, dođe Naser na Božić u Kravicu’. Ta pesma ima zaključak pedesetak zaklanih Srba, mahom žena i dece. E sad, zamislite taj neko pređe u Republiku Srbiju, dođe da peva negde, neko ga prepozna, iz Kravice npr, i podseti ga na tu pesmu. Je l’ može to da bude bezbednosni problem? Može da bude strašan bezbednosni problem, ali Srbija onda mora da preuzme taj rizik na sebe, jer mi sve takve koji slave Antu Gotovinu, govore da su Srbi genocidan narod, pevaju kako je sjajno što nema na Božić popa, nego ušao Naser Orić, treba da ih čuvamo, da im dajemo obezbeđenje i vozila. Ne, izvinite, ja kao ministar unutrašnjih poslova u to vreme nisam hteo da preuzmem taj bezbednosni rizik da se neko osveti tom momku. I onda nemoj to da radiš kod mene, nemoj na mojoj teritoriji to da radiš“, poručio je Vulin.

Podsetimo, Vulin je prethodno izjavio da je kao ministar policije i direktor BIA po zakonu i savesti pravio spiskove onih koji nisu dobrodošli u Srbiju, dodajući da žali što im se nije više posvetio.

Vulin se, međutim, danas i sam suočio sa jednom zabranom pošto mu vlasti BiH ponovo nisu dale dozvolu za prelet kako bi danas posetio Srbe na Palama i sa njima obeležio slavu.

Vulin je na kraju na Pale došao kopnenim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari