Vulin: Svaki vojnik mora da ima dva kompleta uniformi i nove čizme

Ostavite komentar


  1. Jos malo,pa kao u JNA,u vreme SFRJ…Nadam se uskoro digitalizaciji opreme u srpskoj vojsci…!!!

  2. Ništa ne biva dok ne naredi ‘Vrhovni’!? A, zar do sada vojnici nisu imali, bar, dva para uniformi, minimum? U šta su se presvlačili kada, recimo, uniforma koju su nosili na sebi – a uz to su na zadatku ili terenu daleko van vojnog objekta – pokisne, pocepa (ošteti) se u toku rada, umaže se ili uprlja i postane neupotrebljiva? P.S. Mala, lična, istinita anegdota: Neposredno pre bombardovanja, na 5-6 dana, kao stalni pripadnik (tada VJ, sa stažom više od 30 godina), nosio sam poluraspadnute čizme jer ih, pre toga, nije bilo za zamenu. Odem u intendantski servis, kažu imamo samo neke popravljane (krpljene). Kažem: kako nema kada u skladištu imate nove čizme? A, ne može, to su za regrute koji uskoro stižu – reče mi upravnik servisa. Nema druge, mislim se, daj šta daš. Skinem svoje otrcane i uzmem ponuđene polovne i tek narednog dana primetim da mi je „stručnjak“ dao jednu čizmu br. 44 (koje inače nosim), a drugu br.45, i tako pođem sa jedinicom u rat. Tamo na terenu posle oko mesec dana i te čizme počeše da se raspadaju, to primeti Načelnik intendantske službe jedinice kojoj smo bili pridodati tokom obilaska iste i pita: zašto nosite takve pocepane čizme? Nemam drugih, odgovorih. Sutra ću vam poslati nove, reče on. Tako i bi, obradovah se pod stare dane. Šta reći – žalosno!? Da li se nešto od tada, bitnije, promenilo? Koliko, iz priloženog, vidim, nije. Bila je, tada, jedna uzrečica koja glasi: „Vojsko moja i Bogu si teška“. Manimo sve to, bitno je, ili najbitnije, da nam je Vojska ponosna. I to mnogo znači.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.