Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović sastao se juče u Luksemburgu sa ministrima policije Belgije, Španije i Makedonije pre početka sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova i pravde, na kome će se, između ostalog, razgovarati o problemu iregularnih migranata i borbi protiv terorizma.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Stefanović je sa ministrom unutrašnjih poslova Španije Horheom Fernandom Fijazom potpisao Protokol o saradnji Vlade Srbije i Vlade Španije o sprovođenju sporazuma između Srbije i Evropske unije o readmisiji lica koja nezakonito borave.

Stefanović i ministar policije Makedonije Mitko Čavkov konstatovali su da talas iregularnih migracija predstavlja veliki problem koji pogađa obe države i složili se da je potrebno razgovarati sa svim susedima i predstavnicima Evropske unije, kako bi se ublažili efekti nezabeleženog talasa seobe naroda, saopštio je MUP.

O problemu ilegalnih migranata koji u Srbiju najčešće ulaze iz Makedonije, bilo je reči i na sastanku ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom sa predstavnicima partnerskih organizacija i diplomatskog kora, koji su organizovali njegovo ministarstvo i UNHCR.

Vulin je istakao da je Srbija pod pritiskom da ne dozvoli izbeglicama da napuste njenu teritoriju.

– Imamo zahteve da hermetički zatvorimo granice i da niko ne pređe iz Srbije u neku drugu zemlju, a zahteva se i da omogućimo svakom izbeglici prostor na teritoriji Srbije, rekao je Vulin, dodajući da Srbija nikom nije uskratila azil, pomoć ili smeštaj, ali se postavlja pitanje koliko dugo to može sama da radi – rekao je Vulin.

On je ukazao da su brojke alarmantne, precizirajući da je u maju podneto više od 8.000 zahteva za azil, što je 70 odsto više nego prethodne godine, a da je samo u prihvatnom centru u Preševu izdato više od 3.000 potvrda za tražioce azila.

– Ceo region je pod pritiskom zbog priliva Sirijaca koji stižu u Srbiju preko Grčke i Makedonije, rekao je šef kancelarije UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder, dodajući da su njihova iskustva zastrašujuća. Prema njegovim rečima, reakcija Evrope nije ni strateška ni koordinisana i suprotno međunarodnim zakonima vrši se pritisak na pojedine zemlje da prime i zbrinjavaju izbeglice, a na druge da odbiju da ih prime.

Šoder je naveo da u Srbiju dnevno dolazi oko 1.000 migranata, od čega ih je 95 odsto iz Sirije, Avganistana i Iraka, a samo pet odsto spada u kategoriju ekonomskih migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari