Postoji mogućnost da vulkanska prašina sa Islanda u večernjim satima stigne i do Srbije. Na beogradskom aerodromu kažu da će većina letova biti obavljena.



Na osnovu prognoze kretanja vulkanskog pepela, koji izdaje Centar za praćenje vulkanskih aktivnosti iz Londona, postoji mogućnost da oblak vulkanske prašine, sa severa, iz pravca Mađarske, u kasnim večernjim satima, uđe u prostor nadležnosti Komitet za bezbednost Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, saopštila je ta institucija.

Oblaci prašine koja dolazi iz vulkana sa Islanda prekrivaju nebo severne i zapadne Evrope, i šire se nošeni vetrom, proizvodeći probleme bez presedana u aviosaobraćaju. Obustavljeno je na hiljade letova iz zapadnoevropskih metropola. Masovna otkazivanja dolazaka i odlazaka desila su se danas i na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Neizvesno je do kada bi ovakvo stanje moglo da potraje. Ako bi se produžilo, moglo bi odložiti i sahranu poljskoga predsednika Kačinjskog, koja je predviđena za nedelju u Krakovu. Kabinet predsednika Tadića, koji je službeno najavio odlazak predsednika Srbije u Krakov, i dalje drži tu opciju otvorenom.

Dramu pojačavaju nagoveštaji da bi se oblaci vulkanske prašine mogli proširiti na naše krajeve. Hrvatski državni meteorološki zavod najavljuje takvu mogućnost za sever Hrvatske već za narednu noć.

Svetska zdravstvena organizacija izašla je sa upozorenjem da bi vulkanska prašina mogla biti opasna za zdravlje ljudi, i pozvala na oprez, i maksimalno zadržavanje u kući kad čestice prašine počnu da se sležu na tle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari